Prvo obraćanje Donalda Trumpa pred Generalnom skupštinom UN

Spread the love
Menprom

Svjetski lideri započeli su jučer debatu u Ujedinjenim nacijama, ali je najveća pažnja usmjerena ka današnjem prvom obraćanju američkog predsjednika Donalda Trumpa pred Generalnom skupštinom, javlja AFP.

Reha Centar

Očekuje se da Trump, između ostalog govori o Sjevernoj Koreji i Iranu, a ranije je iz Bijele kuće rečeno da će američki predsjednik potvrditi svoj stav da mu je Amerika na prvom mjestu, ali da također želi savezništvo u rješavanju svjetskih problema.

Trump će za govornicu stati odmah poslije brazilskog predsjednika Michela Temera koji se suočava sa ozbiljnim optužbama za korupciju. Očekuje se da će Trump tražiti reformu UN-a, za koji je ranije rekao da je „klub u kojem se ljudi okupe, popričaju i lijepo se zabave.“

Američki predsjednik će, kako je pojašnjeno iz Bijele kuće govoriti o „otpadničkim režimima Sjevernoj Koreji i Iranu“, a njegov govor ne bi trebao bit duži od pola sata. Također, Trump će zastupat stav da države mogu i trebaju štiti svoje interese bez ograničenja. Pred skupštinom UN-a će prvi put govoriti i novi francuski predsjednik Emmanuel Macron, čiji će govor, pretpostavlja se biti u suprotnosti s Trumpovim izlaganjem.

Posebno u pogledu američkog povlačenja iz međunarodnog ugovora o klimatskim promjenama. Očekuje se da će Macron braniti uspostavljeni dogovor sa Iranom. No, izraelski premijer Benjamin Netanyahu je već izjavio da je taj ugovor „užasan“ dajući podršku Trumpu.

Netanyahu će u UN-u govoriti dan prije iranskog premijera Hassna Rouhanija. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoan će govoriti o situaciji u Siriji te najavljenom kurdskom referendumu.

BHRT

Komentari

Komentara