Prva samostalna izložba slika mlade umjetnice Razije Topić održana u Gornjoj Tuzli

Menprom

Večeras je u haremu Hadži Iskender (Čaršijske džamije) u Gornjoj Tuzli upriličena Prva samostalna izložba slika mlade i talentovane umjetnice Razije Topić, koja je izazvala veliku pažnju gornjotuzlaka te brojnih gostiju.

Reha Centar

Trinaestogodišnja Razija Topić je večeras predstavila 26 slika na kojima je oslikano kulturno blago ovog mjesta a prednjače gornjotuzlanske džamije, njih ukupno pet.

„Moja prva slika nastala je prije nešto više od dvije godine, a onda su se redale jedna za drugom. Ideja da naslikam sve gornjotuzlanske džamije došla je kao moja velika želja da ostavim nešto za budućnost, a saglasan s tim bio je i moj učitelj Fikret Jahić. Volim svoju Gornju Tuzlu, volim njene džamije koje su dio mene jer sam svaku do sada obišla puno puta i svaka kao da mi je slala poziv da je naslikam. Ja sam samo slijedila svoje srce i ljubav prema ovom mjestu“, kazala je za naš portal mlada umjetnica Razija Topić.

Ovu izložbu oraganizovao je MIZ Gornje Tuzle u saradnji sa porodicom Razije Topić, te svim kulturnim institucijama Gornje Tuzle, a harem Čaršijske džamije je bio uistinu premali prostor da bi primio sve posjetioce. Izložba je upriličena u povodu 7. maja Dana džamija, a glavni imam MIZ Gornja Tuzla Salih ef. Jusić je ovom prilikom kazao da je Razija pravo blago i dijete koje može biti za primjer kako se sve može postići uz dobro organizovan život u krugu zdrave porodice.

„Osim što je uspješna u slikanju Razija je odličan učenik, primjerna je u mektebu, ide na razna takmičenja, voli folklor i uvijek je nasmijana. Porodica je temelj razvoja zdrave ličnosti i svi moramo vjerovati da naša djeca mogu puno više od onog što pružaju, trebamo im pomoći i biti njihovi iskreni prijatelji“, kazao je ovom prilikom Jusić.

On je još govorio i o Danu džamija te naglasio da su Bošnjaci preživjeli i urbicid i kulturocid a na kraju i genocid, a da su ipak preživjeli sve to, skupili snagu i nastavili ponovo graditi i izgraditi sve porušeno.

Na skupu se prisutnima obratio i izaslanik muftije tuzlanskog prof. Mensur Husić koji  se osvrnuo na Dan džamija koji se obilježava 7. maja na prostoru cijele Bosne i Hercegovine.

„Allah je u svakog čovjeka položio tako mnogo potencijala, a naša umjetnica Topić sa svojih trinaest godina je oličenje toga. Radila je dvije i po godine na ovim slikama. Posebno me raduje što su ovdje da sa Razijom radost podijele njeni prijatelji i raduje me što je naglašeno da je ona polaznik mekteba od svoje šeste godine. Naši mektebi, naše džamije su naše oaze, a ovo je jedan od načina čuvanja naše tradicije, memorije o našoj kulturi. Ona svojom umjetničkom rukom i svojim talentom izražava svoju ljubav prema vjeri i džamiji“, kazao je dr. Husić.

Razijin mentor i učitelj Fikret Jahić Vršanin se također obratio prisutnima te naglasio kako je Razija jako talentovana za slikarstvo te kako je i sam iznenađen njenom voljom i upornošću.

„Ima nešto u ovom Šeheru gornjotuzlanskom. Kada sam prvi put sreo Raziju u školi slikanja bila je pomalo plašljiva i stidna, a danas je uvijek vesela i nasmijana. Zajedno smo dogovorili da naslika sve gornjotuzlanske drevne objekte sa posebnim akcentom na gornjotuzlanske džamije, poslušala me je i za kratko vrijeme na jedan sjajan način sve to uradila i povodom Dana džamija tu ljepotu dijeli sa nama. Vjerovao sam u nju od prvog trenutka kada sam je upoznao, a ona je večeras svojom samostalnom izložbom nadmašila i moja očekivanja“, kazao je prvi čovjek Likovne kolonije „Vršani“.

Moderator skupa je bio tuzlanski novinar Refik Topić, a nakon izložbe u gornjotuzlanskoj musafirhani upriličeno je druženje mlade umjetnice sa gostima uz kafu, sok i kolače.

FOTO GALERIJA

aktuelno.ba

 

 

 

 

 

 

 

Komentari

Komentara