Proučene dove i molitve za gornjotuzlanske  šehide

Menprom

Obilaskom šehitluka u Gornjoj Tuzli, te u Grabovici i Kuli, gornjotuzlaci su na prigodan i dostojanstven način obilježili Dan šehida. 

Reha Centar

Obilasku šehitluka prethodilo je učenje Jasina ispred Hadži Iskenderove džamije u Gornjoj Tuzli te dova i molitva na Šehidskoj česmi, a proučen je tevhid i hatma dova u Čaršijskoj džamiji u Gornjoj Tuzli.

Džematlije Medžlisa islamske zajednice Gornja Tuzla obišle su i mezar prvog gornjotuzlaskog šehida Faika Mandžukića u Grabovici, zatim mezar komandanta Samostalnog odreda Gornja Tuzla, Mirsada Fidahića u Kuli, mezar šehida Šeh Mehmeda ef Hafizovića, te mezarje harema Džindijske džamije u Tuzli.

„Naša trajna obaveza nas koji smo Allahovom voljom i herojstvom gornjotuzlanskih šehida ostali živi je da se vječno sjećamo najhrabrijih sinova Gornje Tuzle, činimo to sa puno poštovanja svaki put i generacije koje dolaze ne smiju nikada zaboraviti da je Gornja Tuzla za odbranu nam jedine Bosne i Hercegovine dala 43 šehida. Njihov emanet slobode Bosne i Hercegovine, zemlje u kojoj ima mjesta za svakog dobronamjernog čovjeka je nešto što posebno čuvamo, njegujemo i prenosimo kroz vrijeme“, kazao nam je ovom prilikom imam Potočke džamije u Gornjoj Tuzli Aldin ef Kušljugić.

Gornja Tuzla je mjesto koje ovaj dan obilježava sa posebnim osjećanjima i pridaje veliki značaj, a što potvrđuje svih ovih poslijeratnih godina .

Autor: Merisa Topić

Komentari

Komentara