Promocija knjige “Tuzlansko naselje Plane i njegova okolina kroz veijeme”

Rental Travel

Večeras u 17,oo sati u “Američkom kutku” Narodne univerzitetske biblioteke “Derviš Sušić”, odražana je promocija knjige “Tuzlansko naselje Plane i njegova okolina kroz vrijeme”, autora Sadika Fejzića.

Reha Centar

Urednik ovog značajnog djela je književnik Mehmed Pargan, lektorica  Alma Selesković, koja je unuka samog autora, gospodina Sadika Fejzića, dok je izdavač BMG – Bosanska medijska grupa Tuzla.

Sadik Fejzić, rođen je 9. maja 1930. godine u naselju Plane kod Tuzle. Plane su naselje koje se nalazi na zapadnom ulazu u Tuzlu. Nenametljivo se rasprostiru u gusto raspoređenoj mreži puteva i tvorničkih dimnjaka, koji gravitiraju u saobraćajnom čvorištu Šićki Brod.

Sadik Fejzić

Sadik Fejzić već osamdeset i tri godine živi u Planama, a malo je onih koji svoj zavičaj i svoje rodno mjesto doživljavaju na ovakav način.

Jedan od razloga nastanka ove knjige je “dug” koji je osjećao prema svom naselju gdje je proveo svoje djetinjstvo, svoje najljepše godine i došao već u poodmakle starost.

FK Turbina

U knjizi se spominje i Fudbalski klub “Turbina” Plane formiran davne nam 1973.godine, koji je u svoje vrijeme imao zavidne rezultate u Općinskoj ligi Tuzla. Krajem osamdesetih godina zbog neadekvatnih uslova treniranja i održavanja klub se nažalost zatvara.

U knjizi je napisano i tabelarno prikazano imenom i prezimenom doseljavanje domaćinstava i stanovništva u periodu od 1914 do 1941. godine. gdje je zabilježen stalni rast broja stanovnika na području Plana.

NUB Dervis Susic

GALERIJA SLIKA

(aktuelno.ba/ Foto – Faruk Imamović)

 

Komentari

Komentara