Problem podaničke svijesti naroda u Bosni i Hercegovini leži u činjenici da smo izgubili osjećaj prema srednjovjekovnoj Bosni te da smo kraljevskoga roda

Menprom

Učenici u svim osnovnim i srednjim školama Tuzlanskog kantona će u narednom periodu na unificiran i sistematičan način izučavati istoriju i obilježavati značajne datume Bosne i Hercegovine a sve to je uređeno novim Pravilnikom o značajnim datumima u školama koji je danas prezentiran javnosti u Tuzli.

Reha Centar

Ministar obrazovanja i nauke TK Ahmed Omerović je ovom prilikom kazao da je do sada svaka škola, sama za sebe, imala neke datume koji su se obilježavali, bilo da se radi o događajima i ličnostima, te kako novi Pravilnik jasno definira i obavezuje svaku školu da se pridržava istog.

„Imamo situaciju da do sada nismo recimo obilježavali datume Povelje Kulina bana ili recimo datum kada je Tvrtko I. Kotromanić ustoličen za bosanskog kralja. Nedostaju nam u školama ti datumi i takve ličnosti a to je pogrešno. Ilustracije radi, učenici će u svim školama i svim razredima od ove godine na prigodan način, sa krunom na glavi obilježiti 26. oktobar, dan kada je krunisan prvi bosanski kralj Tvrtko I Kotromanić“,  kazao je ministar Omerović  te još dodao kako je novi Pravilnik obuhvatio sve periode i sve važne datume iz istorije državnosti i kontinuiteta postojanja Bosne i Hercegovine.

M.T.

 

 

Komentari

Komentara