Press konferencija Koordinacije boračkih Saveza TK: Otvoreno pismo Miloradu Dodiku i svim domaćim i inostranim institucijama

U povodu antidejtonske i antiustavne izjave predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika o “okupaciji Drine” koju je dao u Bratuncu, Koordinacija boračkih Saveza Tuzlanskog kantona želi ovim putem najoštrije osuditi huškačko, nacionalističko i rasističko ponašanje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Ova strašna izjava potvrđuje da Milorad Dodik pokušava da sačuva ono što su ratni zločinci Ratko Mladić i Radovan Karadžić, zajedno sa svojim istomišljenicima očistili ratnih devedesetih, kada su iz Podrinja sa svojih ognjišta pobili i protjerali na desetine hiljada nesrba, uglavnom Bošnjaka etničkim čišćenjeme i genocidom, odnosno da spriječi Bošnjake da se vraćaju na svoja ognjišta.

Dodika podsjećamo da su iz Podrinja, sa Drine, upravo okupacijom najstrašnijih razmjera,etničkim čišćenjem i genocidom, Bošnjake protjerali tadašnji ratni zločinci koji i danas uživaju upravo njegovu podršku.

Okupacija, gospodine Dodik, nije kada se Bošnjak vrati na svoje ognjište odakle su ga protjerali osuđeni ratni zločinci i dželati. Okupacijom se ne može gospodine Dodik nazvati pravo čovjeka da na zgarištu i svom imanju koje su mu uništili zločinci i agresori u to vrijeme zaluđeni veliko srpskom politikom, ponovo sagradi svoj dom, zasadi svoj voćnjak i živi od svog rada.

Svjesni smo mi Bošnjaci da Vam je još žao što niste sve Bošnjake Podrinja uspjeli pobiti pa da se nikada ne vrate tamo odakle su protjerani, ali imajte na umu da su Bošnjaci danas mnogo pametniji i mudriji i organizovaniji nego devedesetih i da ćemo itekako znati braniti i odbraniti svoje pravo na ognjište, jezik, kulturu., toliko pametno da više nikada nećemo nasijedati na vaše očajničke provokacije i pokušaje da se spasite čak i od vlastitog naroda koga ste uzeli za taoce svoje sumanute politike.

Ne bojimo se mi više gospodine Dodik ni vaše mržnje, ni vaših očajničkih krikova da se održite na vlasti odakle će vas vrlo brzo svrgnuti vaš vlastiti narod koji živi na rubu siromaštva, jer kad god vama i samo vama treba položaj, pozicija, vlast spremni ste na sve pa i na izjave ovakvog tipa koje za svakog razumnog građanina Bosne i Hercegovine više ništa ne vrijede jer su jeftine i pročitane.

Ova izjava otkriva zašto velikosrpska politika i Dodik sa njom toliko insistiraju na negiranju genocida, sprečavanju obrazovanja na bosanskom jeziku, vršenja svih drugih vrsta diskriminacije koje imaju za cilj da otežaju povratak Bošnjacima i olakšaju odlazak onima koji su se vratili. Ovo je također dokaz da je Milorad Dodik po svojoj prirodi zločinac i da je spreman na sve.

Pozivamo bošnjačke političke i vjerske predstavnike da ozbiljno shvate ovu strašnu izjavu i da poduzmu sve kako bi se zaustavila ovakva zločinačka politika Milorada Dodika.

Sa velikom dozom negodavanja svim izrečenim od strane Milorada Dodika, pozivamo i predstavnike Međunarodne zajednice, OHR-a i PICa, da poduzmu sve neophodne radnje i mjere kako bi se najveći nemir i najveća prijetnja miru, stabilnosti i suživotu na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik konačno zaustavio u svojim, dugo planiranim i organiziranim projektima razgradnje Bosne i Hercegovine i prestao rušiti proces izgradnje modernog, savremenog i civiliziranog društva u kojem će svaki građanin na svakom pedlju Bosne i Hercegovine imati zagarntovana prava na mjesto življenja, jezik, kulturu.

S razlogom to tražimo i očekujemo upravo od međunarodnih zvaničnika koji evo i nakon 22 godine od prestanka ratnih dejstava u našoj zemlji još uvijek tvrde kako su garant mira i stabilnosti.

Pored predstavnika boračkih Saveza Tuzlanskog kantona, medijima su se obratili i predsjednici boračkih druženja Podrinja.

Press Koordinacije boračkih Saveza Tuzlanskog kantona.

 

 

 

Komentari

Komentara

Posted In: