Premiju zdravstvenog osiguranja u TK moguće uplatiti do kraja marta

Spread the love
Rental Travel

Rok za uplatu premije zdravstvenog osiguranja u Tuzlanskom kantonu za 2021. godinu je 31. mart za koju je apliciralo više od 80.000 osiguranih osoba.

Reha Centar

Kako bi izbjegli gužve Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona realizira i niz programa kojima bi smanjili broj osoba koji moraju doći u Zavod zbog uplate premije osiguranja i ovjere zdravstvene knjižice.

Zavod nije zadužen za produženje roka, ali ukoliko Ministarstvo zdravstva TK izda saglasnost produžit će rok za uplatu premije osiguranja. Iz Zavoda ističu kako su zadovoljni dinamikom uplate i brojem zainteresiranih stanovnika.

– Imamo nešto više od 81.000 uplaćene premije osiguranja. Oko 3.000 premija osiguranja izuzelo je Ministarstvo za boračka pitanja za svoju populaciju. Imamo veću zainteresiranost osiguranih osoba za uplatom premije osiguranja i vidljive su povremene gužve – kazao je stručni saradnik za odnose sa javnošću Zavoda Riad Kurtalić.

Tokom izdavanja premija vodi se računa o epidemiološkoj situaciji uz održavanje fizičke distance i dezinfekciju.

Osobe koje ne izvrše uplatu premije osiguranja u roku imaju pravo na korištenje zdravstvene zaštite, ali snose dio troškova liječenja u skladu s odlukom o neposrednom učešću, a u odluci su taksativno navedene cijene svake intervencije pojedinačno.

Kako bi se izbjegle gužve, u Zavodu vrše niz aktivnosti da bi što manji broj ljudi morao doći u prostorije Zavoda i uplatiti premiju osiguranja.

– Do kraj marta ćemo izraditi proceduru oko oslobađanja penzionera od ovjeravanja zdravstvene legitimacije ili da se osigura ovjeravanje zdravstvene legitimacije na duži period – istaknuo je Kurtalić.

Pozvane su javne ustanove i privatni subjekti iz Tuzlanskog kantona da se obrate u poslovnice zdravstvenog osiguranja za ovjeru zdravstvenih legitimacija i aplikaciju premije osiguranja njihovim radnicima.

Formirat će se plan, program rada i aktivnosti ovjere zdravstvenih knjižica, te način preuzimanja i vraćanja privrednim subjektima. 

Fena

Komentari

Komentara