Premijer Tuzlanskog kantona otvorio prvi „Oracle academy day“ u BiH

Spread the love
Menprom

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić danas je otvorio prvi Oracle Academy dan u Bosni i Hercegovini. Osim američke kompanije Oracle, organizatori ovog, jednog od najznačajnijih događaja iz oblasti informacionih tehnologija (IT) u BiH u 2016.godini, su Visoka škola računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA, koja je i domaćin skupa, Fakultet elektrotehnike Univerziteta u Tuzli i Mješovita srednja elektrotehnička škola Tuzla, a uz podršku Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona.

Reha Centar

oracle-02-26-10-2016_800x535

U svom obraćanju premijer Bego Gutić je pozdravio goste koji su došli iz Engleske, Amerike, Slovenije, Hrvatske, Srbije i BiH, te istakao da je današnja aktivnost  jedinstven IT događaj u Bosni i Hercegovini.

„Današnji Oracle Academy dan dokazuje da smo mi u Tuzlanskom kantonu svjesni važnosti i okrenuti obrazovanju IT stručnjaka, vođeni činjenicom da su oni najtraženiji kadrovi na tržištima rada u BiH i cijelom svijetu i da se danas svaka privredna grana oslanja na upotrebu informacijsko-komunikacijskih tehnologija. Drago nam je vidjeti da uz eMPIRICU i dvije naše javne obrazovne institucije sudjeluju u organizaciji i provedbi ovih aktivnosti“, rekao je premijer Gutić.

„Osnovni cilj ovog skupa je da potaknemo nove generacije da krenu u IT educiranje, jer u Evropi nedostaje oko 900.000 stručnjaka iz ove oblasti“, rekao je  direktor Visoke škole eMPIRICA Muhdin Mujačić i izrazio očekivanje da na ovom skupu učešće uzme preko stotinu učesnika.

„Ovo je veoma dobar skup. Okupio je veoma kvalitetan kadar koji može napraviti razliku u sferi obrazovanja. Želimo mlade ljude pripremati za industriju, kako bi naša ekonomija dobila konkretnu korist od školstva. Jedna od poruka sa današnjeg skupa jeste i da se moramo vratiti u srednje, pa i u osnovne škole, te da tamo, u tim obrazovnim institucijama, djeci ukažemo na mogućnosti IT-a i da ih „gurnemo“ u tom  smjeru“ riječi su direktora Oracle BiH Amera Hadžikadića.

aktuelno.ba

 

 

Komentari

Komentara