Premijer Nikšić s delegacijom Vlade Federacije BiH u Potočarima: Da se nikad više i nikome ne ponovi

Menprom

Delegacija Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, predvođena premijerom Federacije BiH Nerminom Nikšićem, boravi u Srebrenici povodom obilježavanja 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima „Sigurne zone UN-a“ Srebrenica. Danas su prisustvovali komemoraciji u Memorijalnom centru Srebrenica u Potočarima. Tom prilikom premijer Nikšić upisao se u Knjigu žalosti.

Reha Centar

– 11. juli nakon 1995. godine, vrijeme komemoracije i dženaze je vrijeme kada ćutimo odajemo počast da žrtve nađu smiraj. Ostale dane da pričamo, podsjećamo  i uradimo sve što možemo da se nikad više i nikome ne ponovi – napisao je premijer Nikšić.

Uz premijera, u delegaciji Vlade FBiH su zamjenici premijera FBiH federalni ministri finansija Toni Kraljević i razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović, te federalni ministri za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Nedžad Lokmić, unutrašnjih poslova Ramo Isak, raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar, obrazovanja i nauke Jasna Duraković, trgovine Amir Hasičević, kao i poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić.

Nakon komemoracije, federalni premijer i ministri odali su počast i položili cvijeće na spomen obilježje u mezarju u Potočarima, te prisustvuju ukopu 30 identifikovanih žrtava genocida čiji posmrtni ostaci su pronađeni u nekoliko masovnih grobnica.

U genocidu nad Bošnjacima u julu 1995. godine su ubijene 8.372 osobe. Do današnjeg ukopa, u mezarju u Potočarima smiraj je našla 6.721 identifikovana žrtva.

– Tišina bijelih nišana je najglasnija i najjasnija poruka i svjedočanstvo šta se desilo ovdje. Na ovu tužnu godišnjicu svi trebamo pokazati dostojanstvo. Budimo tihi i pustimo da žrtve nađu konačni smiraj. Nama ostaje obaveza da se u Srebrenici borimo da život nadvlada uništenje, a da obnova nadjača rušitelje – poručio je premijer Nikšić uoči obilježavanja godišnjice genocida.

Vlada Federacije BiH je i ove godine osigurala potrebnu podršku za obilježavanje godišnjice genocida nad Bošnjacima „Sigurne zone UN-a“ u Srebrenici.  

aktuelno.ba / Vlada Federacije

Komentari

Komentara