Premijer i članovi Vlade Kantona Sarajevo u posjeti gradonačelniku Tuzle

Spread the love
Rental Travel

U srijedu, 27.11.2019. godine, gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović sa saradnicima, susreo se sa premijerom i članovima Vlade Kantona Sarajevo. Na sastanku u Gradskoj upravi Tuzle razgovaralo se o aktuelnim Projektima i mogućnostima za saradnju. Nakon riječi dobrodošlice, gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, predstavio je gostima iz Vlade Kantona Sarajevo  najvažnije informacije o razvoju i potencijalima Grada Tuzle, kao i projekat izgradnje DTV Partizan u Kreki, za koji je Vlada Kantona Sarajevo  iskazala interes za pružanje nje finansijske podrške.

Reha Centar

„Mi želimo biti jedni uz druge i želimo da radimo zajedno, konkretno smo danas došli da idemo na teren, zbog obnove objekta koji je blizak lokalnom stanovništvu. Ta incijativa je došla do nas i mi smo spremni to podržati, naša podrška je simbolična i želimo da pokažemo dobru volju. Jedan dio projekta uključuje vanjsko uređenje i mi smo na sjednici Vlade Kantona Sarajevo donjeli odluku da ćemo pomoći i sada kada znamo plan svih troškova ponudit ćemo Gradu Tuzli da platimo vanjsko uređenje u iznosu od 85. 000 KM. To nije najveći dio novca koji je potreban, ali mi želimo pokazati dobru volju“, kazao je Edin Forto, premijer Vlade Kantona Sarajevo.

„Zahvaljujem se Edinu Forti, premijeru Kantona Sarajevo i, sa zahvalnošću, u ime građana Tuzle i lično prihvatam ovaj poklon. Gradit ćemo ovaj objekat u Kreki i drago mi je da imamo sinergiju sa Kantonom Sarajevo i trebaju nam što bolje veze i o tome smo dosta govorili tokom sastanka. Auto cesta Sarajevo-Beograd, ali i pruga Sarajevo-Vareš- Banovići-Tuzla, to treba da budu projekti  koji nas vežu, zbog razmjene ideja, zbog razmjene radne snage, razmjene roba i sl. Bosna i Hercegovina se reintegriše povezivanjem njenih gradova sa glavnim gradom Bosne i Hercegovine i to je moje mišljenje, a mi nastojimo  da to tako i bude. Drag mi je ovaj sastanak i obradovan sam posjetom premijera, ministara i ministrica Sarajevskog Kantona i naša veza će ostati, kad god zatreba. Vidjeli ste kako su nam bile identične odluke  vezano za migrantsku krizu, iako nismo koordinirali. Kad se ljudi slažu, a prije toga ne dogovaraju, možete misliti u kolikoj će se mjeri slagati  kada se pri tome i dogovaraju, a mi smo se dogovorili da se dogovaramo, da kontaktiramo, jer ako su jaki Sarajevo i Tuzla, jaka je Bosna i Hercegovina“, rekao je gradonačelnik Imamović.

Nakon sastanka u  Gradskoj upravi Tuzle, delegacija Vlade Kantona Sarajevo,  koju su, uz premijera Edina Fortu, činili Lejla Brčić, ministrica pravde i uprave, Amela Sofić – ministrica zdravstva, Amel Kovačević, ministar finansija, Srđan Mandić,ministar komunalne privrede i infrastrukture KS i Haris Bašić – ministar privrede KS, sa gradonačelnikom Imamovićem i predstavnicima Gradske uprave, obišli su užu jezgru grada, položili vijenac na  mjestu stradanja tuzlanske mladosti na Kapiji, te  posjetili lokaciju DTV „Partizan“ u MZ Kreka.

Rekonstrukcija objekta DTV “Partizan”,  koji je predstavljao sportski i historijsko arhitektonski ogledni primjer vrlo praktičnog namjenskog i ambijentalnog austro-ugarskog graditeljstva u Tuzli i Bosni i Hercegovini, ima veliki značaj mještanima sredine koja je poznata po njegovanju duha zajedništva, višenacionalnosti i multikulturalnosti. Glavnim projektom je definisana i vrijednost radova na rekonstrukciji objekta u iznosu od 351.225 KM, te radova vanjskog uređenja vrijednosti 84.730, tako da ukupna vrijednost investicije iznosi 435.955 KM. Dio sredstava za realizaciju potrebnih radova, Grad Tuzla je obezbijedio u Budžetu Grada Tuzle za 2019. godinu (200.000 KM), a preostala sredstva će se obezbijediti u Budžetu Grada Tuzle za 2020. godinu, imajući u vidu činjenicu da se radi o dvogodišnjem projektu.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara