Premijer Gutić učestvuje na sektorskoj konferenciji „Voda – Najvrjedniji resurs budućnosti“

Spread the love
Rental Travel

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i ministar razvoja i poduzetništva Nermin Hodžić učesnici su jednodnevne sektorske konferencije „Voda – Najvrjedniji resurs budućnosti“ koja se danas, u organizaciji časopisa za komunalno gospodarstvo „Komunal“ i ministarstava zaštite okoliša i prirode i poljoprivrede Republike Hrvatske, održava u Zagrebu (Republika Hrvatska).

Reha Centar

Glavne teme Konferencije su aktualnosti u vodnom gospodarstvu, uključujući analize naplate voda od poslovnog sektora i građana, primjena novih tehnologija u smanjenju gubitaka u vodosnabdijevanju, zaštita vodocrpilišta, smanjenje količina mulja, te uvođenje novih rješenja u odvodnji.

Konferencija Zagreb 03 31 08 2016

Konferencija okuplja sektorske protagoniste iz Hrvatske, ali i iz zemalja regije. Aktualnost tema i sličnost problematike u zemljama jugoistočne Evrope potaknule su dolazak sudionika osim iz Bosne i Hercegovine i iz Slovenije i Srbije, a prijavljeni su predstavnici vodnokomunalnih kompanija,  te jedinica lokalne samouprave.

U svom obraćanju prisutnima premijer Tuzlanskog kantona osvrnuo se na vodno gospodarstvo i okolišne prilike.

„Voda je opće dobro svih nas te se nameće potreba za povećanom saradnjom na svim nivoima i boljim razumijevanjem upravljanja vodama i njegovim složenim vezama sa bezbjednošću. Velike poplave na Zapadnom Balkanu koje su nas zadesile 2014. godine pokazale su od kolikog je značaja prekogranična saradnja u borbi od ovakvih katastrofa.

BiH spada u red zemalja s najvećom količinom pitke vode po glavi stanovnika i kao takva zauzima prvo mjesto u regiji i sedmo u Evropi. BiH je prema obnovljivim izvorima pitke vode čak sedam puta bogatija od Njemačke. Usprkos tome, Bosna i Hercegovina uvozi osam puta više vode nego što izvozi.

Konferencija Zagreb 02 31 08 2016

Problematika voda postaje sve glasnija. Da bi se izbjegla kriza vode u budućnosti, uz ograničene i konačne vodne resurse, iskorištavanje vode mora biti mnogo racionalnije i efikasnije nego što je danas“, rekao je premijer Gutić i dodao da je današnja konferencija velika prilika za poslovnu saradnju, za promociju proizvoda i dostignuća firmi u prethodnom periodu, ali zahvaljujući viziji organizatora, ovo je i prilika za susrete sa međunarodnim stručnjacima iz sektora zaštite i upravljanja vodama.

„Ovi susreti su izuzetno važni za proces donošenja zakona i podzakonskih akata, jer nama danas više nego ikada, treba razvoj zasnovan na znanju, na inovacijama i na svjetskim iskustvima. Naša vizija je Tuzlanski kanton kao savremena evropska regija, ugodna za život i rad i atraktivna za investiranje, koja svoj održivi razvoj temelji na industrijskim i ljudskim resursima, prirodnim i turističkim potencijalima, te bogatom kulturno-historijskom nasljeđu i čistom okolišu“, zaključio je premijer Gutić.

U svom obraćanju učesnicima Konferencije ministar razvoja i poduzetništva TK Nermin Hodžić je pažnju usmjerio na stanje u sektoru voda i potrebe za većim udjelom finansiranja iz EU fondova.

Odjeljenje za informisanje

Komentari

Komentara