Predstavljana knjiga „Uspomene nikad ne umiru“

Menprom

Sinoć je u velikoj sali Narodne i univerzitetske biblioteke “Derviš Sušić” Tuzla predstavljen roman „Uspomene nikad ne umiru“, mlade autorice Merime Šišić iz Živinica, koji je objavljen u Hrvatskoj u okviru biblioteka UG HRAST-GUNJA.

Reha Centar

Uvodnu riječ u predstavljanje romana nakon kraćeg obraćanja urednika Ilije Matića iz Županje, imala je profesorica  Jasminka Hadžić Imamović (Tuzla) koja je u zadnje dvije godine bila itekako jaka spona između mladih autorica i autora koji dolaze sa područja Tuzle i nakladnika UG HRAST/UG ESSEGG. O romanu  „Uspomene nikad ne umiru“ govorio je i književnik Safet Berbić iz Banovića koji je ujedno bio i potpisnik za recenziju u romanu mlade autorice.

PROMOCIJA KNJIGE

–    Znajući sve ovo i jedreći godinama u književnom oceanu zajedno sa rečenim i nerečenim književnim veličinama, te pišući i sam, postavljam sebi logično pitanje: Kako napisati recenziju?, a onda i najteže filozofsko pitanje, pitanje svih pitanja: Zašto? Na prvo se i nekako dâ iskopati odgovor: Školski!, a na drugo: Nikako!

Kombinirajući ova dva pristupa naći ćemo se u raskoraku između mogućeg i nemogućeg i vratiti se na startnu poziciju. No, istina je jedna i vječna: boli kad ošine čovjeka, a u međuljudskim razmiricama strada prva. Ni kriva ni dužna. Kako se postaviti prema njoj: udvorički ili realno?, kazao je Berbić ističući da potpisnik ovih redova nikad u svom književno-teorijskom, književno-historijskom i književno-kritičarskom iskustvu, dakle u naučnom smislu, nije se sreo sa ovako složenim zadatkom.

Stoga je roman „Uspomene nikad ne umiru“  mlade autorice Merime Šišić dodatni izazov koji se nakačio i prati me uzastopce. Smjestiti ovo štivo u bilo koji žanr, klasificirati ga i pokušati staviti u poznate šablone, uzaludan je posao. Daleko je od vrhova literarnog parnasa, ali nije ni u njegovu podnožju…“, riječi su književnika Safeta Berbića.

Ugodnom ozračju ove kvalitetne književne večeri svakako su doprinijeli i  sudionici/čitači teksta: Minela Šišić (Živinice), Marija Marković (Tuzla), Zerina Bećić (Tuzla), Almedina Korkutović (Tuzla) koji su čitali dijelove iz romana „Uspomene nikada ne umiru“.  Uspješno je odradila i svoju ulogu voditeljica književne večeri Asija Muratović (Živinice).

AKTUELNO.BA

Komentari

Komentara