Predsjedništvo Stranke za BiH najoštrije osuđuje Deklaraciju Sabora SNSD-a

Spread the love
Rental Travel

Predsjedništvo Stranke za Bosnu i Hercegovinu najoštrije osuđuje Deklaraciju Sabora SNSD-a, koja predstavlja grubi nasrtaj na cjelovitost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Reha Centar

Dodika i SNSD podsjećamo da je Bosna i Hercegovina međunarodno priznata država čiji su cjelovitost, suverenitet i teritorijalni integritet garantirani međunarodnim pravom i Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od Bosne i Hercegovine i oni postoje temeljem Ustava BiH. Prema Ustavu BiH, Bosna i Hercegovina je jedinstvena država sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Entiteti i njihove ovlasti postoje kao dio unutarnje organizacije i strukture Bosne  i Hercegovine. Nikakav stranački pamflet ne može promijeniti ove činjenice.

Deklaracija koju je usvojio Sabor Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) alibi je za teško ekonomsko stanje, ogroman broj nezaposlenih i korupciju u manjem BH entitetu i potvrda  da se Milorad Dodik konačno suočio sa svojim slobodnim padom u političkom životu.

Suočeni sa problemima u vlastitom dvorištu, teškom ekonomsko – socijalnom situacijom, sve jačom i jačom opozicijom, sopstvenom agonijom, prijetnjom gubitka vlasti, Dodik i njegov SNSD teške probleme građana manjeg BH entiteta pokušavaju prekriti domoljubnim pamfletima. Gubitak političke moći Dodik želi da nadoknadi radikalizacijom političke situacije u BiH preko priče o otcjepljenju i referendumu u manjem BH entitetu. Motiv Deklaracije nije referendum, nego novo produkovanje političke nestabilnosti u BiH.

Nažalost, kao posljedica ovakvih stranačkih pamfleta Bosna i Hercegovina će ponovo zaostajati na evropskom putu, a investitori će je zaobilaziti u širokom luku.

Još jedamput upozoravamo predstavnike PIC-a, OHR-a i međunarodne zajednice da se radi o protuustavnom postupku, usmjerenom protiv mira i stabilnosti BiH i regiona, te ih pozivamo na hitnu reakciju.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu na kraju poručuje Dodiku da će teritorija manjeg BH entiteta itekako ostati u Bosni i Hercegovini, volio on to ili ne.

Press služba Stranke za Bosnu i Hercegovinu

aktuelno.ba

Komentari

Komentara

Posted In: