Predsjedništvo BiH – Komšić i Džaferović glasali za sve odluke, Dodik bio protiv

Spread the love
Rental Travel

Na današnjoj 21. redovnoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine, za sve tačke dnevnog reda glasali su predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić i član Šefik Džaferović, dok je protiv bio član Predsjedništva Milorad Dodik, saopćeno je iz te institucije.

Reha Centar

S dva glasa ‘za’ (predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović) i jednim glasom protiv (srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik), Predsjedništvo nije postiglo konsenzus o odlukama iz oblasti vanjske politike. U skladu s članom 42. Poslovnika o radu Predsjedništva BiH (Službeni glasnik BiH, br. 10/13, 32/13 и 22/14), predsjedavajući Predsjedništva BiH će te tačke dnevnog reda uvrstiti na narednu sjednicu Predsjedništva BiH kao obavezne.

Predsjedništvo BiH, nakon glasanja, sa dva glasa ‘za’ (predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović) i jednim glasom protiv (srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik), nije postiglo konsenzus o odlukama iz oblasti pokretanja pregovora za zaključivanje međunarodnih sporazuma, prihvatanje sporazuma i  određivanje potpisnika te davanje odobrenja za zaključivanje sporazuma po Odluci Predsjedništva Bosne i Hercegovine  (Službeni glasnik BiH broj: 57/14). U skladu sa članom 42. Poslovnika o radu Predsjedništva BiH (Službeni glasnik BiH, br. 10/13, 32/13 и 22/14), predsjedavajući Predsjedništva BiH će te tačke dnevnog reda uvrstiti na narednu sjednicu Predsjedništva BiH kao obavezne.

Sa dva glasa ‘za’ (Komšić i Džaferović) i jednim glasom protiv (Dodik), Predsjedništvo nije postiglo konsenzus o odlukama iz oblasti odbrane. Za donošenje odluke iz ove oblasti je potreban konsenzus, u skladu sa Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH.

Predsjedništvo BiH, nakon glasanja sa dva glasa ‘za’ (Komšić i Džaferović) i jednim glasom protiv (Dodik), nije postignut konsenzus ni o imenovanju članova Upravnog odbora Centralne banke BiH.

Za donošenje ove odluke, u skladu sa članom 49. Poslovnika o radu Predsjedništva BiH, potreban je konsenzus.

Fena

Komentari

Komentara