“Predizborna kampanja u punom jeku”: Maratonska sjednica Gradskog vijeća Tuzla

Menprom

Skoro punih pet sati trebalo je gradskim vijećnicima Tuzle da usvoje tek dnevni red za današnju redovnu sjednicu. Govornica Gradskog vijeća sve više liči na onu izbornu, a sve manje na onu vijećničku, nismo se mogli oteti dojmu da se već uveliko stvaraju preduslovi i dobre startne pozicije za predstojeće opće izbore, a poučeni iskustvom početkom svake izborne godine raspadaju se čak i dobrostojeće koalicije i savezi, udružuju opozicionari a sve to će građani po svemu sudeći u narednom periodu moći gledati preko malih ekrana, jer u salu u kojoj se održavaju sjednice Gradskog vijeća danas usvojenom Rezolucijom  o zaštiti ustavnosti, zakonitosti ljudskih prava na dostojanstvo i na rad u normalnim okolnostima Gradskog vijeća i Službe, više neće moći.

Reha Centar

Zanimljivo je bilo i s Inicijativom o specijalnom statusu mjesnih zajednica Šićki Brod i Bukinje jer je ista uspjela potvrditi prethodno rečeno, a to je da su neke stranke koje su do jučer čvrsto držale status pozicije zbog pomenute inicijative i nekih drugih ranijih inicijativa, već danas djelovale kao opozicione. Još zanimljivije je vrlo često zajedničko djelovanje vijećnika SDA i SBB-a, što recimo nije slučaj u Tuzlanskom kantonu, a posebno ne na federalnom i državnom nivou. SDA i HDZ su dosljedni opozicionari, dosljednost pozicije čuvaju SDP i DF, dok je Tuzlanska Alternativa  dosljedna u suzdržanosti.

U izbornoj godini je sve moguće kada je politika u pitanju, pa se tako može očekivati da svaka naredna sjednica Gradskog vijeća prođe i dramatičnije od ove današnje jer nova pitanja kako je ko i gdje koga zaposlio najavljena su danas uz napomenu “kasnije”.

Sretna nam Nova izborna godina!

M.T.

Komentari

Komentara