Pozorište mladih Tuzla izazvalo burne emocije publike u Njemačkoj

Spread the love
Rental Travel

Da niko i ništa ne treba i ne smije biti prepreka između dvoje zaljubljenih, još jednom su pokazali mladi Tuzle u predstavi „Udijelite sirotinji“ odigravši je, prošle sedmice, u dva navrata, u njemačkom gradu Ahenu.

Reha Centar

Vrlo jasnom etičkom porukom predstave da je, bez obzira na sve različitosti u nacionalnom i vjerskom smislu, suživot na prostorima BiH itekako moguć, Pozorište mladih Tuzle, time je započelo obilježavanje 100-te godišnjice od početka Prvog svjetskog rata, manifestacije koju u Evropi organizuje Ahenska mreža za humanitarnu pomoć i interkulturalni mirovni rad.

PMT3

Glumom, pjesmom i plesom, Pozorište mladih Tuzle pokazalo je šta i koliko mogu Bosanci i Hercegovci, a ogromna energija koju su slali sa scene oduševila je njemačku publiku. O tome svjedoče burni aplauzi tokom predstave, te činjenica da je publika, mlade glumce četiri puta vraćala na scenu.

„Ponosan sam na činjenicu da je predstava izazvala erupciju emocija kod njemačkog i našeg naroda u publici. To je dokaz da jezik umjetnosti može otvoriti dijalog i biti put kojim se doprinosi suživotu, miru i toleranciji, što je i jedan od ciljeva Pozorišta mladih Tuzle“, kazao je tuzlanski glumac i režiser predstave „Udijelite sirotinji“ Adnan Mujkić.

PMT2

U predstavi igra 50-oro mladih ljudi koji kroz mješavinu pozorišnih žanrova pričaju priču u formi muzičko-scenskog spektakla, uz dosta komičnih elemenata. Za potrebe izvođenja u Njemačkoj, vrlo zahtjevnu predstavu, u smislu scenografije, kostimografije, rasvjete, broja učesnika, te elektronskog prevoda na njemački jezik, ekipa je uložila puno truda i rada. Velike zasluge za prilagođavanje predstave postojećoj sceni u Ahenu pripadaju i Huseinu Ahmetaševiću, zaduženom za rasvjetu, te Hariju Ejuboviću, scenografu, inače stalnim saradnicima Pozorišta mladih Tuzle.

Boravak u Ahenu, rezultirao je i dogovorima o daljim aktivnostima Pozorišta mladih Tuzle tokom obilježavanja stogodišnjice od početka Prvog svjetskog rata. Tako će 28. jula iz Sarajeva krenuti maratonska trka, odnosno Plamen mira 2014.

PMT4

„Plamen mira će stići u Tuzlu 4. avgusta, a domaćini maratoncima biće Općina Tuzla i Pozorište mladih Tuzle koji su partneri u ovom projektu. Podrškom ovoj jedinstvenoj mirovnoj ideji Tuzla će i na ovaj način dati važan doprinos u izgradnji i održavanju dugotrajnog mira širom cijele Evrope i svijeta“, kazala je Halida Hasanagić, predsjednica Pozorišta mladih Tuzle.

Plamen mira će se pronijeti kroz 12 evropskih zemalja i 21. septembra, na Svjetski dan mira stići u Ahen.  Tada će se svečano otvoriti 6. Pozorišni festival za mlade „Bina mira“, na kojem će, sa još jednom predstavom iz svog bogatog repertoara, te dramskim radionicama, učestvovati i Pozorište mladih Tuzle.

PMT8 PMT7 PMT6 PMT5

POZORIŠTE MLADIH TUZLE

Komentari

Komentara