Povodom Dana općine delegacija Vlade i Skupštine TK posjetila Banoviće

Spread the love
Rental Travel

Povodom obilježavanja, Dana Općine, delegacija Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona, predvođena premijerom Irfanom Halilagićem i predsjednikom Skupštine Žarkom Vujovićem, posjetila je Banoviće. Prije svečanog obilježavanja Dana Općine, delegacija Vlade susrela se u zgradi općinske uprave sa načelnikom Općine Banovići Begom Gutićem i njegom saradnicima.

Reha Centar

Načelnik Gutić je izrazio ovom prilikom izrazio zadovoljstvo saradnjom i podrškom koju Banovići imaju od Vlade Tuzlanskog kantona, te je akcentirao da je primjetna razlika u odnosu na tretman koje su Banovići imali u periodu prije ovog saziva Vlade.

Premijer Halilagić je ovom prilikom istaknuo da su mogućnosti Vlade i Kantonalnog budžeta ograničene, ali da se nastoji podržati svaki kvalitetan projekat koji doprinosi kvalitetnijem životu građana i poboljšanju njihovog standarda u bilo kojoj društvenoj oblasti.

„Prošle i ove godine svjedoci smo, a to najbolje vide građani Banovića, brojnih razvojnih projekata koji su u Banovića pokrenuti. Svojim privrednim i prirodnim resursima, prirodnim ljepotama, mogućnostima i potencijalima, Banovići nesumnjivo zaslužuju značajno mjesto u javnom, političkom i privrednom životu, kako Tuzlanskog kantona, tako i cijele BiH. Drago nam je vidjeti da je Općinska uprava, na čelu sa načelnikom Gutićem sve ljudske i ekonomske potencijale stavila u funkciju prevazilaženja stanja u kojem su se Banovići nalazili i da već vidimo značajne iskorake“, kazao je premijer Halilagić, dodajući da je Vlada Tuzlanskog kantona te iskorake prepoznala i podržala, kao i da će svaki kvalitetan projekat i ubuduće imati podršku kantonalne vlasti.

„U općini Banovići bilježi se napredak na svim poljima i u nekim segmentima danas se možemo porediti sa daleko većim sredinama. U saradnji sa našim partnerima, Vladom FBiH i premijerom Novalićem, te Vladom TK i premijerom Halilagićem smo ulagali u infrastukturu, privredu, poljoprivredu, zdravstvo, sport, kulturu, obrazovanje. Pomagali smo nevladin sektor, naša boračka udruženja, vjerske zajednce. U protekle tri godine investirano je blizu 10 miliona KM, što predstavlja otprilike skoro jedan godišnji budžet Općine. U 2022. godini imali smo rekordno izvršenje budžeta Općine koje je iznosilo oko 13 miliona maraka, a realizirana su i značajna ulaganja. Iz Programa javnih investicija implementirano je 36 projekata u 11 mjesnih zajednica. Kapitalni izdaci bili su veći od 4 miliona KM. Samo u 2022. godini broj zaposlenih povećan je za više od 900 u odnosu na godinu ranije (2021)“, ukratko je rezimirao načelnik Gutić.

Nakon razgovora u kabinetu načelnika, premijer Halilagić i načelnik Gutić su posjetili radove na izgradnji nove gradske pijace u Banovićima. Ovaj projekat Vlada Tuzlanskog kantona je u protekle dvije godine podržala sa nešto manje od milion KM.

„Ovo je upravo jedan od takvih projekata o kojima sam govorio na sastanku sa načelnikom Gutićem. Izgradnja nove pijace rezultirat će direktnim koristima za sve Banovićane. Prodavci će dobiti bolje uslove za plasman svojih proizvoda, čime potičemo domaću poljoprivrednu proizvodnju, a svi Banovićani imat će reprezentativan i za kupovinu ugodan prostor. Uz sve navedeno sanirano je uređeno korito rijeke Litve što je dodatni benefit za sve“, rekao je premijer Halilagić, te dodao da „Rudnik mrkog uglja Banovići jeste i bit će glavni oslonac i uzdanica Banovićana, ali osim toga Banovićima treba i društvena nadgradnja, sport, kultura, društvene ali i druge privredne aktivnosti. Neke od njih bit će „naslonjene“ na Rudnik, ali neke moraju biti i samostalne. Općinska uprava u Banovićima toga je svjesna i čini uistinu ogromne napore i pokreće stvari u tom smjeru, a tome svjedoče brojne kulturne i privredne manifestacije svakim danom pokazuju da su Banovići, uz rudarski, istovremeno i kulturni i turistički i privredni centar.“

Nakon posjete pijaci, delegacije su obišle radove izgradnji administrativno-pravne zgrade Medžlisa Islamske zajednice Banovići sa obdaništem. Riječ je o zajedničkom projektu izgradnje Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i Općine Banovići.

U svečanom dijelu obilježavanja Dana općine, nakon polaganja cvijeća i odavanja počasti poginulim braniteljima Banovića i Bosne i Hercegovine, u svom obraćanju prisutnim građanima premijer Halialgić je akcentirao da je Vlada Tuzlanskog kantona prepoznala htjenja Općinske uprave i da je u skladu sa prioritetima koje je odredila Općina, na području Banovića implementirala više od 3 miliona KM razvojnih investicija u vodoprivredu, putnu infrastrukturu, prostorno uređenje i zaštitu okolice i školske objekte.

„Ove godine nastavljamo istom dinamikom, projekti su ugovoreni i sa nekima se već krenulo u implementaciju. Jedan od njih je i most na putu prema Zlači. Most koji se čekao dugo vremena i most koji će omogućiti snažniji razvoj turizma u Banovićima“, kazao je premijer Halilagić čestitajući Banovićanima praznik, uz želju za brži ekonomski, privredni, kulturni  i turistički razvoj Banovića.

aktuelno.ba

 

 

 

 

 

 

Komentari

Komentara