Potpisan Memorandum o razumijevanju za dobrobit obrazovanja

Spread the love
Menprom

U Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona danas je potpisan Memorandum o razumijevanju između Save the Children-a, Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona i resornog ministarstva Tuzlanskog kantona, o nastavku realizacije projekta „Obrazovanje po mjeri djeteta – BiH na putu ka EU“. Memorandum su potpisali ministar Adem Šehidić, direktorica Save the Children-a Andrea Žeravčić,  i direktor Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona Nikola Čiča.

Reha Centar

            Na sastanku su sumirani rezultati koji su ostvareni realizacijom projekta u 2013. godini, tj. kompletirano je 45 učionica za izvođenje obaveznog predškolskog programa u svih 13 općina Tuzlanskog kantona, kao i 2 Centra za rani rast i razvoj u općinama Sapna i Kalesija. Zatim, implementirane su i četiri obuke nastavnog kadra za 94 odgajatelja/nastavnika razredne nastave u oblasti ranog rasta i razvoja i predškolskog odgoja i obrazovanja. Na lokacijama gdje su uspostavljene učionice, realiziran je zakonom propisani program u Tuzlanskom kantonu za 1080 djece predškolskog uzrasta. Potpisivanje današnjeg memoranduma formalizuje se sporazum o nastavku provođenja projekta u 2014. godini, s ciljem unapređenja pristupa kvalitetnom inkluzivnom obrazovanju koje promovira poštivanje dječijih prava, uvažava različitosti i međukulturalne tolerancije.

Ministar, Adem Šehidić se zahvalio organizaciji Save the Children i Pedagoškom zavodu na saradnji, te je istakao važnost realizacije projekta: „U pitanju su značajna novčana sredstva koja se ulažu, a također projekat nam predstavlja i dobro iskustvo. Prezadovoljni smo dosadašnjom saradnjom, tako da realizaciju projekta nastavljamo i u ovoj godini.“

„Nastavkom projekta želimo podržati provođenje Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju kroz uspostavu novih 15 učionica i 2 Centra za rani rast i razvoj. U 2014. godini planira se obuhvat najmanje 1 500 djece predškolskog uzrasta,“ kazala je Andrea Žeravčić, direktorica Save the Children-a.

 „Projekat je važan ne samo radi jačanja kapaciteta savjetnika i velikog broja nastavnog kadra koji će dalje implementirati obuku, već i što smo projektom uspjeli obuhvatiti sve osnovne škole Tuzlanskog kantona, te se nadam se da će ovaj projekat dati dugoročnije smjernice i rezultate,“ kazao je Nikola Čiča, direktor Pedagoškog zavoda TK.

 MINISTARSTVO OBRAZOVANJA

NAUKE, KULTURE I SPORTA TK

AKTUELNO.BA

Komentari

Komentara