Pomoć malim i rednjim preduzećima, obrtnicima i potencijalnim investitorima

Spread the love
Menprom

S ciljem pružanja što kvalitetnijih uslova za pokretanje novog biznisa, te poslovanje trenutnih malih i srednjih preduzeća, te obrta, Ministarstvo razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona je danas javno predstavilo prvi online info pult na području Bosne i Hercegovine za podršku i pomoć malim i srednjim preduzećima sa područja našeg kantona.

Reha Centar

Ovaj web alat omogućava svim općinama na području našeg kantona, te općinama Modriča i Odžak da predstave svoje komparativne prednosti i istaknu ih na jednom mjestu. U okviru ove web stranice  postojećim privrednicima i obrtnicima, te svima onima koji žele da pokrenu vlastiti biznis bit će dostupne sve relavantne informacije o pokretanju ili razvoju poslovne aktivnosti, odnosno o investiranju u ciljnom području. Informacije o registraciji, izmjenama, prekidu poslovanja, informacije o mogućnostima finansiranja, baza poslovnih zona, baza pružaoca usluga, baza investicionih projekata, obavještenja, javni pozivi, informacije o poticajima, te kontakti relevantnih institucija, samo su dio sadržaja online info pulta.

„Projekat je već javno dostupan svim građanima, ali će još neko vrijeme biti u testnoj fazi na adresi http://registarmsp.azurewebsites.net, nakon čega će ga Ministarstvo u potpunosti preuzeti. Preuzimanje podrazumijeva da će ovaj web alat biti dostupan na web stranici Ministarstvo razvoja i poduzetništva TK, a Ministarstvo će preuzeti i sve obaveze njegovog održavanja“ zaključio je ministar Hodžić, dodajući da su ovim servisom jedinice lokalne samouprave dobile jednu novu vrstu usluge i servisa kako za poduzetnike, tako i za građane našeg kantona.

Admir Aljić je u ime Službe za investicije Općine Živinice, ovom prilikom istakao veliki značaj ovog web servisa. „Ovo jedinicama lokalne samouprave daje jednu novu mogućnost da svoje potencijale prezentuju široj javnosti, privrednicima, obrtnicima i potencijalnim investitorima. Priliku da prezentiraju svoje komparativne prednosti koje imaju u odnosu na druge sredine, ali i da ukažu investitorima na eventualne mogućnosti koje im pruža neka druga sredina, a koje ta lokalna zajednica ne može pružiti“, rekao je Aljić.

Značaj ovog servisa prepoznao je i obrtnik Kemal Šećkanović iz Srebrenika. „Za mene kao malog obrtnika, zanatliju, ovaj punkt znači mnogo jer na jednom mjestu sada imamo informacije o svim projektima i poticajima“ i dodaje da veliki broj njegovih kolega obrtnika do sada nisu znali gdje se sve i za koje vrste poticaja mogu obratiti i dobiti određena sredstva koja bi im pomogla u poslovanju, „Sada sve te informacije mogu naći na jednom mjestu što će im biti od velike pomoći u vođenju posla“ rekao je Šećkanović u svom obraćanju medijima.

Online info pult realiziran je u saradnji Ministarstva razvoja i poduzetništva TK i Nezavisnog biroa za razvoj.

Odjeljenje za informisanje

Komentari

Komentara