Polusatni štrajk upozorenja u osnovnim i srednjim školama u Tuzlanskom kantonu

Rental Travel

U osnovnim i srednjim školama u Tuzlanskom kantonu održan je polusatni štrajk upozorenja, kao odgovor sindikata na ignorisanje Vlade Tuzlanskog kantona da provede socijalni dijalog sa sindikatima i tako dođu do novog kolektivnog ugovora.

Reha Centar

Lideri sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja smatraju da Vlada Tuzlanskog kantona namjerno odugovlači, kako bi sindikate dovela pred svršen čin nakon što važnost aktuelnih kolektivnih ugovora istekne 18. decembra.

Lideri sindikata prijete generalnim štrajkom, ako Vlada Tuzlanskog kantona pokuša realizovati najave o smanjenju plata svim budžetskim korisnicima, umanjenja toplog obroka i ukidanja regresa.

Vlada smatra da će ovo biti neophodno da bi anulirala budžetski deficit od oko deset miliona KM.

“Vlada igra na kartu prestanka važenja kolektivnih ugovora kojima je ugovorena cijena našeg rada, naknade, otpremnine i nagrade. Kolektivni ugovori prestaju važiti 18. decembra i tada prestaju važiti sva naša prava. Parlament Federacije BiH donosi Zakon o radu, a zaključivanje kolektivnih ugovora vrše kantonalne vlade. Vladi Tutzlanskog kantona smo se obraćali tri puta, jer je i ovo što sada imamo minimum, ali oni nas ignoriraju”, kazao je na konferenciji za novinare Admir Terzić, predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja Tuzlanskog kantona.

Mirzet Pozderović iz Sindikata osnovnog obrazovanja ističe da je Vlada Tuzlanskog kantona ponudila četiri varijante, ali da sve na neki način obuhvataju smanjenje ili ukidanje naknada uz dodatno smanjenje plaća.

“Pokazatelji iz trezora su da su plaće u osnovnom obrazovanju ispod prosjeka i ispod tog minimuma mi ne možemo ići. Podsjećanja radi, od 2008. godine nismo išli u proces usklađivanja osnovice sa troškovima života, koji su rasli”, kaže Pozderović.

Fahrudin Šahović, predsjednik Kantonalnog odbora Saveza samostalnih sindikata Tuzlanskog kantona, smatra da se u kantonalnom budžetu treba uštedjeti deset miliona KM, što se nastoji postići smanjenjem plaća i naknada uposlenima u školama.

Ukoliko Vlada Tuzlanskog kantona ne pristane na pregovore, iz Sindikata osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja navode da nije isključeno da 5.500 uposlenika stupi u generalni štrajk, čije su pripreme u toku.

BHRT – aktuelno.ba

Komentari

Komentara