Pokrenuta peticija ‘Milion potpisa za ulazak BiH u EU’

Spread the love
Rental Travel

Peticija “”Milion potpisa za ulazak Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju”, koju je inicirao Bernard Henri Lévy uz podršku Jacquesa Webera i Florence Hartman, predstavljena je danas u Narodnom pozorištu.

Reha Centar

Potpisivanje peticije u Sarajevu počelo je u petak nakon praizvedbe predstave “Hotel Europa” koju je po Levijevom tekstu režirao Dino Mustafić.

“Moji bosanski prijatelji mi u posljednje vrijeme govore da Bosni ide loše. Ona je zatvorena u apsurdnom ustavu, koji je proistekao iz potpuno nepravednog Dejtonskog ustava, ali uvijek im govorim sljedeće: možda Bosna i jeste loše, ali Evropi je još gore. To je Evropa koja je umorna sama od sebe, koja ne vjeruje više sama u sebe, to je Evropa u kojoj su u porastu nacionalizmi, populizmi i neofašizmi. Evropa je jako loše. U petom činu moje drame Hotel Europe može se čuti glumac Jacques Weber kako otkriva da ulazak Bosne i Hercegovine u EU znači novu, svježu krv, svježi vjetar, novu šansu. To će biti druga šansa Evrope. Govorim vam ovo kao bosanski građanin po srcu, ali i francuski građanin po rođenju i građanin Evrope”, rekao je Bernard Henry Levy za Radiosarajevo.ba.

PETICIJA

Tekst peticije prenosimo u cijelosti:

“Ovdje su prije dvadeset godina granate padale kao kiša. Ovdje su prije dvadeset godina snajperisti pucali na prolaznike. Ovdje je prije dvadeset godina etničko čišćenje, bez presedana od Drugog svjetskog rata, opustošilo cijelu zemlju. Ovdje su prije dvadeset godina slobodni građani pružili otpor barbarstvu i porazili ga, ostavši vjerni antifašističkoj tradiciji Evrope. Evropa je sve to vrijeme stajala skrštenih ruku. Oglušila se na pozive svojih sugrađana iz Bosne i Hercegovine i ostala bez pravog odgovora. Sa cinizmom ravnim samo svojoj neo-minhenskoj popustljivosti okrenula je leđa vlastitoj tradiciji borbe za slobodu i demokratiju i prešutno odobrila pokolj nedužnih. I kada je konačno intervenisala učinila je to kako bi u Daytonu bio nametnut nepravedan sporazum kojim je uspostavljen mir po cijenu podjele zemlje i stvaranja institucionalnog okvira koji je paralizira, osiromašuje i sprječava pomirenje u dušama njenih ljudi. Ova situacija je neodrživa. Ova politička, moralna i historijska greška mora se ispraviti. Evropa se mora odužiti Bosni i Hercegovini, zemlji koja je skupo platila svoju nepokolebljivu vjernost vrijednostima demokratije, kozmopolitizma i multikulturalnosti, tim temeljnim vrijednostima same Evrope.

Samo je jedan način da Evropa to učini: da prizna da Bosna i Hercegovina u potpunosti, neupitno i nepovratno pripada evropskoj zajednici – toj velikoj obitelji prijatelja demokratije i prava – zbog patnje kroz koju je ova mala zemlja prošla, zbog svoje historije, zbog svoje vjekovne tradicije tolerancije i otvorenosti, zbog svog herojskog otpora divljem nacionalizmu koji ju je umalo uništio.

To je razlog zbog kojeg prijatelji Bosne i Hercegovine odavde, iz Sarajeva, na dan obilježavanja stogodišnjice početka kataklizme u koju je Evropa potonula i bila razdirana bez milosti, upućuju apel svim Evropljanima dobre volje da zemlja Ive Andrića bude, u skoroj budućnosti, primljena u Evropsku uniju kao punopravna članica. Prijatelji Bosne i Hercegovine odbacuju argumente onih koji navode ovu ili onu ustavnu odredbu nametnutu u Daytonskom sporazumu kao izgovor za odgađanje početka pregovora između Evropske unije i Bosne i Hercegovine o prijemu u punopravno članstvo. Prijatelji Bosne i Hercegovine dižu svoj glas protiv apsurdne, kafkijanske logikekoja ovu zemlju – u kojoj srce Evrope kuca jače nego bilo gdje drugdje – već godinama drži izvan evropskog političkog prostora. Prijatelji Bosne i Hercegovine ovom peticijom zahtijevaju trenutno i bezuvjetno otpočinjanje pregovora između Evropske unije i Bosne i Hercegovine o prijemu u punopravno članstvo, i to tako što bi Evropska unija Bosni i Hercegovini odmah odobrila status kandidata za članstvo, a svi famozni “preduvjeti” čije ispunjenje Evropska unija traži da bi odobrila kandidatski status postali bi predmet pristupnih pregovora.

Koliko poginulih je bilo potrebno da se Francuska i Njemačka pomire? Koliko će godina Bosna i Hercegovina još morati da čeka jer Evropaodbija da se suoči sa svojom nečistom savješću? Uklonimo tu tamnu mrlju sa savjesti Evrope. Izmirimo svoj dug prema Bosni i Hercegovini. i Prestanimo samo pričati da su vrata Evrope otvorena za Bosnu i Hercegovinu. Pustimo Bosnu i Hercegovinu da konačno uđe na ta otvorena vrata Evrope. Neka nas bude milion –  plus Vi! – milion dosljednih Evropljana uvjerenih u ispravnost te odluke i opredjeljenih da se njihov glas čuje potpisivanjem ovog Apela za Evropu istinski solidarnu sa svojim sugrađanima iz Bosne i Hercegovine. ”

Radiosarajevo.ba – aktuelno.ba

Komentari

Komentara