Podrška razvojnim i infrastrukturnim projektima Općine Banovići

Spread the love
Menprom

Realizacija infrastrukturnih i razvojnih projekata na području općine Banovići bila je tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Irfana Halilagića sa načelnikom općine Banovići Begom Gutićem.

Reha Centar

Ovom prilikom načelnik Gutić je izrazio nezadovoljstvo tretmanom kojeg su Banovići imali tokom prošle godine i odsustvom podrške Vlade Tuzlanskog kantona projektima ove lokalne zajednice, te izrazio očekivanje da će Banovići u ovogodišnjim planovima i programima Kantonalne Vlade imati mjesto kakvo i zaslužuju.

Prije svega fokus pažnje danas je usmjeren ka rješavanju problema mostova na cesti koja vodi prema zaštićenom pejzažu Konjuh i izletištu Zlača.

„Na ovoj dionici puta imamo ukupno četiri mosta na rijeci Oskovi. Od njih četiri tri su u izuzetno lošem stanju, a jedan uopće nije funkcionalan i preko njega je zabranjen saobraćaj. Improvizovali smo riječni prijelaz, ali i svaka obilnija padavina i taj prijelaz uništi. Rekonstrukcija ovih mostova stvorila bi pretpostavke za značajnija ulaganja i razvoj turizma na ovom području“ kazao je načelnik  Gutić izražavajući očekivanje da će Vlada imati sluha za realizaciju ovog projekta.

Osim rekonstrukcije mostova danas je ukazano potrebu realizacije drugih projekata, poput izgradnje toplovoda od sportske dvorane do Zvjezdare, uređenja vidikovca, značajnijih ulaganja u školske objekte, a što sve u konačnici treba da doprinese podizanju kvalitete života u Banovićima.

Premijer Halilagić je ovom prilikom izrazio razumijevanje prijedloge načelnika Gutića.

„Radi se o projektima koji imaju svoju društvenu opravdanost, ne samo sa aspekta građana Banovića, nego i za Tuzlanski kanton u cjelini. U skladu sa našim mogućnostima, Vlada će, vodeći računa o prioritetima, s jedne strane, ali i ravnomjernom razvoju svih lokalnih zajednica, pružiti podršku realizaciji projekata koje gradovi i općine budu kandidirali u narednom periodu“, kazao je premijer Halilagić, te dodao da se u nekim slučajevima radi o projektima koji će u cjelosti moći biti realizirani tokom ove godine, dok neki od projekata zahtijevaju značajnija ulaganja, te bi se njihova realizacija morala odvijati etapno.

Uz premijera Halilagića današnjem sastanku prisustvovali su ministrice pravosuđa i uprave i prostornog uređenja i zaštite okolice Senada Dizdarević i Anela Ajšić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Emir Begić, te sekretar Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice Emir Softić, dok je uz načelnika Gutića sastanku prisustvovao i pomoćnik načelnika za prostorno uređenje, planiranje, razvoj i poduzetništvo Amir Mrkonjić.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara