Podrška aktivnostima i razvoju malih, srednjih preduzeća i obrta

Menprom

Ugovore ukupne vrijednosti skoro 430.000 KM, kao podrška aktivnostima i razvoju malih, srednjih preduzeća i obrta, danas su potpisali predstavnici sedam firmi dobitnika ovih sredstava. Radi se o realizaciji jednog od Programa raspodjele sredstava koja Ministarstvo razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona izdvaja za razvoj našeg kantona.

Reha Centar

Na prethodno raspisani javni poziv pristiglo je ukupno 167 aplikacija, od čega je sredstva za podršku po različitim programima dobilo 90 aplikanata.  U preostalom broju aplikacija radilo se o neblagovremenim ili nepotpunim i neurednim aplikacijama.

Za sufinansiranje troškova malih i srednjih preduzeća i obrtnicima za uvođenje ISO/IEC standarda, osiguranje CE znaka i obnavljanje standarda 17 aplikanata je dobilo ukupno 66.727,36 KM. Sa 28.000,00 KM će se sufinansirat 4 programa/projekata udruženja, a za subvencije za podršku obrtničkim komorama je izdvojeno 15.000,00 KM. Za nabavku opreme, repromaterijala i alata za 37 obrtnika subvencioniran je iznos od ukupno 153.795,21 KM. Subvencija za 3 mala i srednja preduzeća i obrtnike za prekvalifikaciju, dokvalifikaciju i specijalizaciju iznosi 6.598,50 KM. Za podršku novoosnovanim malim i srednjim preduzećima i obrtima za 15 aplikacija je odobreno 47.250,65 KM, a za subvencioniranje dijela kamata po kreditima odobrenim u komercijalnim bankama za rast i razvoj malih i srednjih preduzeća i obrta 13 aplikacija je dobilo ukupno 110.640,78 KM.

„Iako se, obzirom na broj malih i srednjih preduzeća i obrta registriranih na našem kantonu radi o relativno malim sredstvima, sigurni smo da će odobrena sredstva doprinijeti jačanju njihove konkurentnosti na tržištu“ istakao je ovom prilikom Edin Nišić, Sekretar Ministarstva razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona.

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara