Počele pripreme NATO vježbe otklanjanja posljedica katastrofe „Bosna i Hercegovina 2017“

Spread the love
Rental Travel

Radnom konferencijom u prostorijama hotela Melain u Tuzli danas je započelo planiranje NATO vježbe otklanjanja posljedica katastrofa „Bosna i Hercegovina 2017“ koja će se u septembru ove godine održati na području Tuzlanskog kantona. Cilj vježbe je provjera kapacitiranosti država za otklanjanje posljedica katastrofa i uzajamnu pomoć.

Reha Centar

Kako se moglo čuti tokom današnje planske konferencije u četverodnevnoj vježbi očekuje se više od 800 učesnika, odnosno spasilaca i drugih članova različitih službi iz više od 30 država.

Planirana je simulacija poplava i jačih zemljotresa, kolaps objekata, ali i saobraćajnih nesreća na kopnu i vodi, te spašavanje osoba koje su pogođene takvim događajima.

„Ova vježba će domaćoj i međunarodnoj javnosti dokazati i pokazati da BiH može biti kvalitetan partner koji je spreman pružiti pomoć, a ne samo je tražiti“, izjavio je pomoćnik ministra sigurnosti BiH Samir Agić.

On ističe i da TK nije bez razloga odabran od nadležnih institucija da bude nosilac realizacije aktivnosti koje će biti sprovedene u okviru spomenute vježbe.

„TK je izabran zbog svog specifičnog geografskog položaja i zbog svega onoga što je i zaslužio u proteklom periodu. Ovaj kanton je imao najviše stradanja po pitanju privrede, domaćinstava i ekonomije u periodu iz 2014. godine“, naglasio je on.

Šef Euroatlanskog centra za koordinaciju odgovora na katastrofe EADRCC Gunter Bretschneider rekao je da našu zemlju u mjesecu septembru očekuje izuzetno zahtjevna, teška i izazovna vježba.

„Jako je važno da Federacija BiH i Republika Srpska zajedno, na koordiniran način, odgovore na katastrofu, kao što su to skupa radili i 2014. godine za vrijeme poplava“, istakao je Bretschneider.

Za realizaciju ove vježbe obezbjeđena su sredstva u iznosu od blizu 1,5 miliona konvertibilnih maraka, od čega 50 posto finansira NATO, 40 posto Bosna i Hercegovina te 10 posto Tuzlanski kanton.

„Nije bilo lako dobiti organizaciju jednog ovako važnog događaja. Ovo je privilegija, čast, a ujedno i obaveza za naš kanton. Vježba je zamišljena na način da pokaže spremnost na međusobnu saradnju, organizaciju i promptno djelovanje na eventualne katastrofe koje se mogu desiti“, izjavo je premijer TK Bego Gutić te se zahvalio Organizaciji Sjevernoatlantskog sporazuma što su za domaćina ovogodišnje vježbe odabrali Bosnu i Hercegovinu, a Predsjedništvu BiH, Vijeću ministara i Ministarstvu sigurnosti što su za domaćina odabrali Tuzlanski kanton.

„Održavanje ove izuzetno važne vježbe prilika je da s jedne strane pokažemo da se možemo nositi i sa organizacijom najzahtjevnijih zadataka, ali i da pokažemo koliko su naše strukture spremne i sposobne da odgovore i na najveće izazove koje mogu prouzročiti elementarne nepogode. Pokazali smo to tokom elementarnih nepogoda, poplava i klizišta koje su nas pogodile tokom 2014.godine, a vježba će biti prilika da pokažemo sta smo to iz tih nepogoda naučili, te da sa predstavnicima drugih zemalja uvježbamo koordinirane akcije“, rekao je u svom obraćanju prisutnim učesnicima Konferencije premijer Gutić.

Press Vlade TK – aktuelno.ba

Komentari

Komentara