Pijačni prodavci pozvali građane Tuzle da se ponovo vrate starim navikama i kupovini na Gradskoj pijaci

Na desetine pijačnih štandova i velike količine robe, uglavnom odjeće i obuće opustošio je veliki požar koji je prije skoro tri mjeseca zahvatio Gradsku pijacu u Tuzli. Ne treba posebno naglašavati da je prodaja i rad na ovoj pijaci bio jedini izvor prihoda mnogobrojnim prodavačima koji su za samo nekoliko sati u vatrenoj stihiji izgubili sve što su imali. Danas su ponovo na svojim radnim mjestima. Zabrinuti, kreditno zaduženi, ali i dalje u borbi za egzistenciju svojih porodica.

Selmir Haskić je jedan od prodavaca na tuzlanskoj Gradskoj pijaci koji je u velikom požaru krajem februara ove godine pretrpio veliku štetu. Sve ono u šta je ulagao i godinama prodavao nestalo je u velikom požaru. Morao je kao i ostali prodavci krenuti od početka. Danas još više zadužen.

„Kako? Imali malo parica, tolike godine smo radili, ali mnogo je izgorjelo. Svi imamo nekih malo parica, neki kredit smo digli, malo se zadužili kod ljudi kod kojih uzimamo robu i tako“, kaže Selmir.

Šteta u požaru je preliminarno milionska. Osim robe izgorjelo je na desetine štandova. Obnova pijace i dalje traje. No, prodavci su se susreli sa novim problemom, budući da kako tvrde, građani Tuzle i okolnih općina ne znaju da je pijaca ponovo počela sa radom.

„Nema kupaca nikako. Slabo svijet prolazi. Nikako. I svijet ne zna da je otvorena pijaca“, ističe prodavačica Sanela Galić.

„Evo mi pozivamo da svijet zna da smo počeli raditi, tako da se zna da narod počne dolaziti. Do skora nisu znali da smo počeli raditi“, dodaje Haskić.

Kako tvrde u preduzeću ”Tržnice – pijace d.d.” Tuzla  uloženi su veliki napori da se barem jednim dijelom saniraju velike štete od požara. A za rad pijace u punom kapacitetu trebaće vremena.

„Treba da prođe određeni vremenski period da se stvari poslože i vrate koliko – toliko u normalu. Mi smo trenutno zadovoljni, naši zakupci su tu. Oni su ostali i oni žele da rade na pijaci. Navikli su to raditi godinama“, pojašnjava Selma Ćorić, direktorica Gradske pijace Tuzla.

I na kraju su pijačni prodavci pozvali građane da se ponovo vrate starim navikama i kupovini na Gradskoj pijaci, čija tradicija seže u 1952. godinu i koja za Tuzlu ima veliki značaj.

AKTUELNO.BA/ federalna.ba

Komentari

Komentara