Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve, kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u BiH

Menprom

Udruženje građana „Vive Žene“ Tuzla u partnerstvu sa tri nevladine organizacije: U.G. „Medica“ Zenica, Fondacija „Udružene žene“ Banja Luka i Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj „ACED“ Banja Luka, provodi trogodišnji projekat “Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve, kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u Bosni i Hercegovini”. Projekat koji finansira Evropska unija, realizuje se u periodu od 1.1.2015. do 31.12.2017. godine.
Tim povodom u Zenici je upriličena i prezentacija projekta kojeg su predstavile Jasna Zečević direktorica „Vive Žene“,Tuzla, zatim Sabiha Husić, direktorica ,,Medica“, Zenica, Aleksandra Petrić , izvršna direktorica „Udružene žene“, Banja Luka i Spomenka Krajišnik, koordinatorica programa razvoja civilnog društva u ACED-u, Banja Luka.
Pomenute organizacije imaju više od 20 godina iskustva u oblasti psihosocijalne rehabilitacije žrtava/svjedoka, kao i u programima osnaživanja kapaciteta, provođenja obuka i uspostavljanja mreža u BiH.

Reha Centar

Prema riječima Jasne Zečević, direktorice „Vive Žene“ projektom je predviđeno uspostavljanje devet novih i osnaživanje pet postojećih mreža podrške svjedocima u BiH. Obzirom da je implementacija projekta krenula 1. januara ove godine uspostavljena je još jedna mreža.
– Temeljni pristup u podršci preživjelim/svjedocima predstavlja uspostavljanje koordinacionih – multidisciplinarnih timova iz vladinih i nevladinih institucija, njihovo umrežavanje i osnaživanje u psihosocijalnom pristupu u radu sa preživjelim/svjedocima oba pola, stvarajući efikasniji i humaniji ambijent kako preživjelim i svjedocima, tako i stručnjacima i osoblju uključenim u procese podrške – rekla je Zečević, te dodala da se ovakvim pristupom omogućava strukturalno jačanje sistema koji će rezultirati efikasnijim procesuiranjem predmeta u pravosuđu i biti osnova za podršku žrtvama/svjedocima organizovanog kriminala.

Sabiha Husić, direktorica „Medica“ istakla je važnost adekvatne podrške za žrtve poslije svjedočenja u sudskim procesima, a u zavisnosti od njihovih individualnih potreba. Napomenula je da u BiH postoji šest mreža za podršku preživjelim/svjedocima i to u: Zeničko-dobojskom kantonu, Unsko-sanskom, Srednjobosanskom, Hercegovačko–neretvanskom kantonu uspostavljene od strane „Medica“, Zenica i Tuzlanskom kantonu koje su uspostavile „Vive Žene“, Tuzla te u Grad-u Banja Luka uspostavljenju od strane Fondacije „Udružene žene“ i „Medica“.

Na prezentaciji je istaknuto da je glavni izazov ovog projekta multipliciranje postojećih modela rada mreža u druge dijelove BiH gdje takve mreže podrške preživjelim/svjedocima ne postoje: Sarajevski kanton, Bosansko-podrinjski kanton, Posavski kanton, Brčko Distrikt, te regije Doboj, Bijeljina, Istočno Sarajevo i Trebinje.

Najavljeno je i uskoro postavljanje web stranice projekta www.svjedocipravdapristup.com, na kojoj će svi zainteresirani moći dobiti više informacija o projektu, aktivnostima i ciljevima, području provedbe, kao i o uspostavljenim mrežama podrške preživjelim/svjedocima, te kako dobiti njihovu podršku.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara

Posted In: