Održana XI Tuzlanska ORL škola

Spread the love
Menprom

U organizaciji Klinike za bolesti uha, grla i nosa JZU UKC Tuzla održana je XI Tuzlanska ORL škola. Tokom prvog dana skupa predavanja je održao prof. dr Pawel Jastreboff, utemeljitelj svjetski priznate terapije tinitusa “Terapija prekomjernog tinitusa”.
Tinitus je po definiciji stručni naziv za sve ono što pacijenti navode kao svoju tegobu u vidu šumova, zujanja, hučanja i sličnih zvučnih fenomena u jednom ili oba uha.

Reha Centar

Prof. dr Jastreboff je istakao da tinitus predstavlja veliki zdravstveni, ali i ekonomsko socijalni problem na čiju dijagnostiku i terapiju se utroše milioni dolara. “Smanjena tolerancija zvuka je prisutna kod više od 60% bolesnika s tinitusom i često utiče na pogoršanje tinitusa. Pacijenti sa tinitusom izbjegavaju glasna okruženja što utiče na mnoge životne aktivnosti. Neki pacijenti prijavljuju fizičku bol, jaku nelagodu, strah, te razviju anksioznost i depresiju. Terapija prekomjernog tinitusa se pokazala vrlo uspješnom za postizanje uspješnog ishoda tinitusa. U Tuzli ću održati bazični kurs o Terapiji prekomjernog tinitusa na kojem će sudionici dobiti upute za pravilno uspostavljanje dijagnoze i terapiju u tretmanu tinitusa”, istakao je prof. dr Pawel Jastreboff.

Načelnik Klinike za bolesti uha, grla i nosa, prof. dr. Fuad Brkić je istako da “Tuzlanska ORL škola” nastavlja sa svojim uspješnim radom i svojom misijom širenja znanja iz oblasti otorinolaringologije. “Do sada je na našoj školi predavanja održalo 45 stručnjaka iz svijeta i 2o stručnjaka iz Bosne i Hercegovine, a u radu škole ukupno je učestvovalo preko 700 učesnika iz Evrope i Balkana, rekao je prof. dr. Brkić.
Šef Odjeljenja za otorinolaringologiju, prof. dr. Šekib Umihanić je istakao da je za otorinolaringologa veoma važno znati prepoznati i na vrijeme pristupiti tretmanu nastalog tinitusa. “U otorinolaringologiji postoje bolesti koje se liječe hirurškim putem, a kao prateći simptom javlja se tinitus. Tu se prije svega radi o otosklerozi, Menierovoj bolesti, nekim tumorima srednjeg i unutrašnjeg uha, kao i tumorima takozvanog sluhovoda (unutrašnjeg slušnog hodnika), koji je u domenu i otorinolaringologa i neurohirurga. Posebnu pažnju zauzima i takozvani hronični tinitus, čiji je tretman veoma neizvjestan, i zahtijeva nekada i dugotrajno ispitivanja. Na današnjem eminentnom naučnom skupu, prof. Jastreboff i ostali predavači su prikazali svoja, a i dostignuća drugih eksperata u svijetu. Za nas je velika čast što je ovih dana među nama ovaj poznati stručnjak iz oblasti otorinolarngologije, to jest tinitusa”, kaže prof. Umihanić.

Tokom drugog dana ORL škole održan je okrugli sto, na kojem su učesnicima skupa svoja iskustva u liječenju tinitusa prenijeti stručnjaci iz Turske, Švedske i Hrvatske.
Prof. dr. Robert Trotić, otorinolaringolog Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice iz Zagreba je naglasio da Tuzlanska ORL škola predstavlja mjesto kontinuirane edukacije medicinskog osoblja koje se bavi otorinolaringologijom. “Tuzlanska ORL škola ima dugu tradiciju, odvija se kroz različite sastanke, seminare, radionice, videokonferencije i druge oblike edukacije i omogućava razmjenu znanja i iskustava među zdravstvenim djelatnicima koji se bave ovom granom medicine. Tema Jedanaeste ORL škole je vrlo zanimljive i pruža mogućnost za nova saznanja i trendove u dijagnostici šumova” rekao je prof. dr. Trotić, koji već dugi niz godina sarađuje sa ljekarima Klinike za bolesti uha, grla i nosa UKC Tuzla.
Na XI “Tuzlanskoj ORL školi” učešće je prijavilo 50 učesnika iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije i Afrike.

aktuelno.ba / UKC Tuzla

 

Komentari

Komentara