Održana međunarodna konferencija o genocidu nad Bošnjacima

Menprom

Povodom obilježavanja dvadeset i pet godina od genocida počinjenog nad Bošnjacima BiH, što je potvrđeno i sudskim presudama ICTY-a za područje tzv. sigurne zone Ujedinjenih nacija Srebrenica i okoline (juli 1995. godine), u Sarajevu je organizirana Međunarodna naučna konferencija pod nazivom “Genocid nad Bošnjacima, Srebrenica 1995-2020.: Uzroci, razmjere i posljedice”. 

Rental Travel

Učesnik ove konferencije bio je i naš sugrađanin bečler filozofije i sociologije Mensur Pavica koji je izložio rad pod naslovom “Filozofski pristup uzrocima, razmjerama i posljedicama genocida nad Bošnjacima – Srebrenica 1995-2020.” 

Neki od zaključaka rada su da treba utemeljiti filozofiju genocida da neutrališe progenocidne ideologije i da time teorijski doprinese prevenciji genocida, genocid nije samo problem naroda nad kojim je izvršen, i nije samo problem naroda koji ga je izvršio već je problem ljudske civilizacije i ljudske vrste, te treba biti posmatran antropološki. Potrebno je osuditi genocidnu ideologiju, a ne samo njene realizatore, međunarodnom pravu treba dopustiti beskrajnu fleksibilnost i intenzitet kazne da se ubuduće ne bi moglo interesno kalkulisati s genocidom i potrebno je da svijetski savez etičara ima jedan veto. Genocid ne smije biti samo pojam u međunarodnom pravu nego i etici. Nepresuđeni genocid sa etičke tačke gledišta je genocid, ali samo presuđeni genocid je to i sa etičke i sa pravne strane. 

Svaki rat je nehuman tako da je pojam humanog ratovanja lažan i da bi se genocid desio, on mora proći prvo kroz teorijsku fazu, pa tek onda kroz praktičnu, zato je moguće antigenocidnom argumentacijom neutralisati genocid u teorijskom stadiju…

Organizatori konferencije su Univerzitet u Tuzli, Univerzitet u Sarajevu, Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu i Institut za historiju Univerziteta u Sarajevu. 

P. M. 

Komentari

Komentara