Održana 23. redovna Izvještajno izborna skupština Saveza RVI TK (FOTO)

Spread the love
Menprom

U prisustvu 80 delegata iz devetnaest općinskih i gradskih organizacija te Brčko Distrikta, U Plavoj sali Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona, Savez ratnih vojnih invalida održao je svoju redovnu 23. Izvještajno izbornu skupštinu.

Reha Centar

Skupština je počela odavanjem počasti i poštovanja svim poginulim braniocima i šehidima koji su svoje živote ugradili u temelje današnje slobode koju imamo, a nakon toga pristupilo se i radnom dijelu.

Usvojeni su izvještaji o radu, plan i program rada za narednu godinu sa finansijskim izvještajima, nakon čega se pristupilo izboru novog rukovodstva.

Apsolutnu podršku i za naredni mandatni period od četiri godine na poziciji predsjednika Saveza dobio je Fahrudin Hasanović, dok će poziciju predsjednika Skupštine i u naredne četiri godine obnašati Rasim Islamović.

Fahrudin Hasanović
Rasim Islamović

Da je podrška ovoj populaciji neupitna pokazuje i podatak da su skupštini kao gosti prisustvovali i potpredsjednik entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić i ministri u Vladi FBiH Salko Bukvarević i Edin Ramić., predsjednik Skupštine Senad Alić, premijer Vlade TK Bego Gutić, brojni  ministri, predsjednik Saveza demobilisanih boraca TK Niaz Hodžić, predsjednik Saveza RVI F BiH Esad Delić, te brojni drugi gosti iz javnog i političkog života Tuzle i Tuzlanskog kantona.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata mr. Salko Bukvarević je u svom obraćanju prisutnim delegatima i gostima iskazao svoju zahvalnost za razumijevanje i saradnju i onda kada nije lahko.

Naime, ministar Bukvarević je istakao da svakodnevno pored redovnih ministarskih obaveza ima i stalnu konekciju i razgovore sa boračkim udruženjima i savezima s ciljem pronalaska najboljih mogućih i realnih rješenja kada je u pitanju boračka populacija.

Godišnje se za boračku kategoriju sa federalnog nivoa iz budžeta izdvaja oko 570 miliona maraka. Nastojimo zadovoljiti sve potrebe boračke populacije, pa je i izrada Zakona o pravima demobilisanih boraca produkt želje ministarstva ali i cjelokupne Vlade F BiH da se dođe do najboljih rješenja koja su realna i izvodljiva – naglasio je između ostalog u svom obraćanju ministar Bukvarević.

Salko Bukvarević

 

U svom obraćanju predsjednik Saveza RVI TK Fahrudin Hasanović je istakao da je zadovoljan odnosom aktuelne vlasti prema ovoj populaciji, da se porodice boračke populacije danas gledaju sa više dostojanstva nego ranije, ali da ima još puno posla u vremenima koje dolaze.

„Uradili smo puno u prošloj godini, imamo stabilnu zdravstvenu zaštitu našeg članstva, socijalna skrb podignuta je na viši nivo, djeca invalida imaju veća prava prilikom zapošljavanja, imamo stimulanse za one koji upošljavaju boračku populaciju, pripravnički staž djece boraca i još puno toga se danas realizuje lakše nego prije i to svakako zahvaljujući Vladi Tuzlanskog kantona, resornom ministru Skopljaku, premijeru Gutiću, Skupštini i njenom predsjedniku Senadu Aliću.

Federalni ministar Salko Bukaverević je za svoj mandat uradio velike stvari za našu populaciju, svima njima od srca hvala i nadamo se da i u budućem periodu neće biti problema u našoj komunikaciji“.

„Savez ratnih vojnih invalida Tuzlanskog kantona je tokom prošle, 2016. godine realizirao niz aktivnosti koje su za cilj imale poboljšanje statusa ratnih vojnih invalida na području Tuzlanskog kantona i općina na području entiteta Republika Srpska koje gravitiraju Tuzlanskom kantonu. Sve te aktivnosti imale su punu podršku i realizirane su zahvaljujući razumijevanju koje za boračku populaciju pokazuje Vlada Tuzlanskog kantona“ rekao je tokom današnje izborno – izvještajne sjednice Skupštine Saveza ratnih vojnih invalida TK  predsjednik Saveza Fahrudin Hasanović i dodao da su zahvaljujući takvom odnosu Vlade Tuzlanskog kantona znatno smanjena dugovanja po osnovu dopunskih prava boraca i članova njihovih porodica, a koja su nastala u prethodnom periodu.

Prisutnima se obratio i premijer Vlade TK Bego Gutić koji je na početku svog obraćanja prisutnim delegatima Skupštine Saveza zahvalio na priznanju „Zlatna plaketa“ koja je krajem prošle godine uručena njemu i ministru za boračka pitanja TK Fahrudinu Skopljaku. „Priznanje koje smo s jedne strane smatramo zahvalom za trud i zalaganje u proteklom periodu, ali ono je i velika obaveza koja je stavljena pred nas da i u narednom periodu nastavio raditi na poboljšanju statusa boraca i članova njihovih porodica“, rekao je premijer Gutić.

Također premijer je dodao da porodice šehida, ratni vojni invalidi i demobilisani borci zaslužuju mnogo više nego što im se to sada može pružiti, ali u skladu sa ukupnom ekonomskom i socijalnom situacijom u našem kantonu Vlada Tuzlanskog kantona čini sve da im pokaže da nisu sami i da nisu i neće biti zaboravljeni.

„Tuzlanski kanton je u proteklim godinama pokazao poseban senzibilitet prema ovoj populaciji. U to ime samo prošle godine smo putem ministarstva za boračka pitanja realizirali nekoliko programa. Tu su projekti zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja, socijalni programi, programi zdravstvene pomoći i njege, te stipendiranje djece iz boračkih kategorija“ rekao je premijer Gutić i zaključio da će porodice šehida, ratni vojni invalidi i demobilisani borci u Vladi Tuzlanskog kantona uvijek imati otvorena vrata i prijatelja koji će nastojati da im pomogne u prevazilaženju problema s kojima se suočavaju.

R.T.

 

 

 

Komentari

Komentara