Održan skup „Perspektive zapošljavanja na području grada Tuzla”

Spread the love
Rental Travel

U organizaciji Službe za razvoj, poduzetništvo i društvene djelatnosti, jučer je u Domu penzionera Tuzla, održan skup na temu: „Perspektive zapošljavanja na području grada Tuzla“.

Reha Centar

“Na budžetskoj poziciji Aktuelne mjere zapošljavanja nalazi se 150 hiljada KM, a prošle godine smo dio tih sredstava iskoristili za otvaranje 40 novih radnih mjesta, tačnije upotrijebljeno je 80 hiljada KM. Ove godine želimo iskomunicirati sa poslodavcima, kako bi nam preporučili šta je najneophodnije, da u tu svrhu usmjerimo sredstva iz 2016. godine. Danas želimo predstaviti perspektive u zapošljavanju na području grada, s ciljem smanjenja nezaposlenosti, jednog od najvećih problema u BiH. Pored poljoprivrede, o kojoj smo dosta govorili ranije, koja je prepoznata kao značajan kapacitet i strateški pravac Tuzle, ovde smo da podsjetimo i obavjestimo naše nezaposlene sugrađane, da na veoma jednostavan način, sa veoma malim sredstvima, tj iznosom novca, mogu registrovati obrt i na taj način početi privređivati.

Riječ je o sistemu koji je zahvaljujući odlukama Gradskog vijeća, postao veoma brz i efikasan proces registracije. Sa nama su danas i predstavnici obrazovnog sektora, sa kojima želimo razmijeniti iskustva o obrazovnom sistemu, tj za šta se mladi školuju i jesu li to zanimanja koja su potrebna na našem tržištu rada” – izjavio je Vedran Lakić, rukovodilac Službe za razvoj, poduzetništvo i društvene djelatnosti Grada Tuzla.

Teme jučerašnjeg skupa bile su:

  • Uvjeti za registraciju i pokretanje svoga biznisa,
  • Perspektive (samo)zapošljavanja u poljoprivredi,
  • Modaliteti realizacije budžetske pozicije,
  • za aktivne mjere zapošljavanja,
  • Usklađivanje profila i potreba na relaciji: edukacija – posloprimatelj – poslodavatelj,
  • U susret razvojnim perspektivama.

Komentari

Komentara