Od naredne godine 270.000 građana TK biće oslobođeno plaćanja zdravstvenih markica

Spread the love
Menprom

Sa prvim danom naredne godine oko 140,000 građana Tuzlanskog kantona biće oslobođeno plaćanja zdravstvenih markica, kao oblika participacije građana prilikom liječenja u zdravstvenim ustanovama na području ove regije.

Reha Centar

Riječ je uglavnom o penzionerima sa najnižim primanjima, koji su do sada, kao i većina građana Tuzlanskog kantona, na početku godine morali izdvojiti 20 konvertibilnih maraka za kupovinu markice. U proteklih deset godina ovaj parafiskalni namet građane je koštao oko 45 miliona maraka.

“Sada će ovi građani dobiti besplatnu markicu, uz mogućnost da u potpunosti koriste usluge javnih zdravstevih ustanova u Tuzlanskom kantonu, od lokalnih Domova zdravlja do Univerzitetsko-kliničkog centra u Tuzli“, pojašnjava Fuad Hadžimehmedović, zastupnik SBB-a u Skupštini Tuzlanskog kantona, koji je zajedno sa kolegicom Lejlom Vuković inicirao izmjene zakona koje bi omogućile da građani budu oslobođeni ovog nameta.

“Naš plan je bio da u dvije faze oslobodimo što je moguće više građana ovog nameta. U prvoj fazi, koja je realizovana 1. januara 2018 godine, oko 140,000 građana je oslobođeno plaćanja markice. Tada se radilo uglavnom o djeci do 15 godina, učenicima i redovnim studentima, te nezaposlenim osobama. U drugoj fazi, koja nastupa 1. januara 2019 godine, ovog nameta će biti oslobođeni penzioneri sa najnižim primanjima, ali i nekoliko drugih kategorija stanovništva“, pojašnjava Hadžimehmedović.

Hadžimehmedović: Plan je bio da u dvije faze oslobodimo što je moguće više građana ovog nameta

Naime, pored penzionera, od 1. januara 2019 godine zdravstvenu markicu neće kupovati ni trudnice, korisnice zdravstvenih usluga u vezi sa prevencijom karcinoma dojke i maternice, ratni i civilni invalidi sa invaliditetom iznad 60 posto, članovi porodica šehida, osobe starije od 65 godina koje su bez penzije.

“U konačnici smo uspjeli osigurati da oko 270,000 stanovnika TK bude oslobođeno plaćanja participacije. Time smo građanima napravili uštedu od oko 5 miliona maraka na godišnjem nivou. Naša računica je bila jednostavna – Zavod zdravstvenog osiguranja može podnijeti te uštede, kvalitet zdravstva ostaje isti, a građani će biti oslobođeni bespotrebnog nameta“, pojasnila je Lejla Vuković motive koji su vodili nju i njenog stranačnog kolegu Hadžimehmedovića da se bore za ovu inicijativu.

aktuelno.ba/ Fokus.ba

Komentari

Komentara