Obnova porušenog hrama Srpske pravoslavne crkve u naselju Požarnica u Tuzli

Spread the love
Rental Travel

Obnova porušenog hrama Srpske pravoslavne crkve u naselju Požarnica u Tuzli bila je jedna od tema današnjeg razgovora premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića sa starješinom sabornog tuzlanskog hrama, protojerej-stavroforom Milanom Topićem, parohom tuzlanskim Milošem Trišićem i Spomenkom Mičić.

Reha Centar

Kako je rečeno, radi se o hramu koji je porušen 1994. godine i jedini je koji do danas nije obnovljen. Zvonik je obnovljen 2006. godine, a tokom ove godine planirano je da se obnovi i hram.

Premijer Gutić je Protojereja upoznao sa aktivnostima koje provodi Vlada Tuzlanskog kantona i sredstvima koja se u toku ove godine planiraju dodijeliti kao podrška vjerskim zajednicama.

„Vlada svojim aktivnostima i djelima koja čini, mora pomoći djelovanje vjerskih svih zajednica na području našeg kantona, a pomoć, bilo kolika da je, prije svega predstavlja i šalje poruku“ rekao je premijer Gutić, ističući spremnost Vlade, da u skladu sa realnim mogućnostima, prilikom rebalansa Budžeta TK za 2014. godinu planira sredstva za pomoć projektima o kojima se danas razgovaralo.

Tema su također bile i druge aktivnosti i projekti koje Srpska pravoslavna crkva planira realizirati u narednom periodu, akcentirano zadovoljstvo bezbjednosnom situacijom u Tuzlanskom kantonu i istaknuta zahvalnost na saradnji i pozitivnom odnosu koji vlasti u Tuzli imaju prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Obzirom da su se neke od tema doticale oblasti obrazovanja, dogovoreno je da se u narednim danima organizira sastanak sa Ministricom obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona, a kojem će nastojati da prisustvuje i Premijer Tuzlanskog kantona.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara