Obilježen 30. rođendan Teočaka

Spread the love
Menprom

Dan općine Teočak obilježen je danas u prisustvu predsjednika Skupštine Tuzlanskog kantona Žarka Vujovića te delegacije Vlade TK u čijem su sastavu bili ministar finansija Suad Mustajbašić, ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić, ministar za kulturu, sport i mlade Damir Gazdić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Fedahija Ahmetović, ministrica zdravstva Dušanka Bećirović, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Fadil Alić i ministrica za boračka pitanja Senada Dizdarević.  

Reha Centar

Čestitavši svim građanima Teočaka Dan općine Vujović je zaželio da u budućem periodu imaju kontinuirani razvoj.  „Skupština i Vlada Tuzlanskog kantona će stajati iza svih projekata koji dolaze iz ove jedinice lokalne samouprave zato što je to Teočak zaslužio kroz svoju istoriju u kojoj je stalno zanemarivan. Skupština i Vlada TK su pomagali i u narednom periodu će pomagati sve razvojne  projekte iz ove općine kako bi i stanovnici ove općine osjećali ugodnosti budžeta TK“, kazao je ovom prilikom predsjednik Skupštine TK.

Ministrica za boračka pitanja Dizdarević podsjetila je da je „Vlada TK i prošle učestvovala u obilježavanju ovog značajnog datuma kako za Teočane i njihov grad tako i za cijeli Tuzlanski kanton. A kada kažem za cijeli TK mislim da su Teočani svoju općinu vratili upravo u teškim vremenima koji su za njih najznačajniji. Dakle borbom, a ta borba je pečat odbrane kako Teočaka tako i cijelog TK a moglo bi se reći i Bosne i Hercegovine. Kao član Vlade TK svakako me raduje kada iz godine u godinu vidimo napredak općine Teočak, njen rast. Ova jedna pitoma sredina, kakav je Teočak jeste, zaista zaslužuje da joj se da svaki vid pažnje i ja se nadam da ćemo i dogodine Teočak zateći u još ljepšem okruženju“, istaknula je ministrica Dizdarević.

Općinski načelnik Tajib Muminović s ponosom je pojasnio dilemu oko datuma kada se obilježava Dan općine. „Općina Teočak formalno je priznata 10 marta ‘98. godine ali smo cijelo vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu egzistirali kao općina. U startu agresije na BiH kao ratno predsjedništvo općine Ugljevik sa sjedištem u Teočaku bili smo jedan dio slobodne teritorije općine Ugljevik i mi smo već 5. maja ‘93. godine pokrenuli formalnu inicijativu da Teočak dobije status općine.“

Naglasivši značaj statusa općine načelnik Muminović također je kazao: „Nekad smo bili skup mjesnih zajednica u općini Ugljevik. Sve što se u Teočaku radilo u prijeratnoj BiH uglavnom se radilo sredstvima samodoprinosa. Samo priznavanje statusa općine znači da smo postali svoji, da sami upravljamo svojim procesom, sami osmišljavamo svoj razvoj i sami odlučujemo na koji će se način Teočak razvijati. Ovaj poslijeratni period je pokazao da puno stvari koje su nekada bile nezamislive za građane općine Teočak da su one danas ostvarive.“ 

Ovo je potvrdio i ministar finansija Mustajbašić ističući da je pored zakonske to i moralna obaveza.

„Potrebno je bilo u periodu poslije rata, obzirom na sva razaranja koje je Teočak imao, obnoviti osnovnu infrastrukturu. Mi smo danas prilikom obilježavanja Dana općine Teočak vidjeli da Teočak u zadnje vrijeme, pogotovo nakon usvjanja Zakona o podršci nerazvijenim  općinama zaista počinje da realizuje projekte koji su prije bili samo san ovih građana. Mi već imamo šta vidjeti u Teočaku i svaki put kada dođemo vidimo taj napredak, radujemo se i zadovoljstvo je tim veće što Vlada TK učestvuje u realizaciji tih projekata zbog toga što je to i zakonska obaveza ali i zbog moralne obaveze da se sredine kao što je Teočak grade na jednom principu solidarnosti i da obezbijedimo minimalne uslove za život na ovim prostorima.

 Nakon što je svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježen općinski rođendan, predstavnici kantonalnih i općinske te predstavnici boračkih udruženja odali su počast herojima Teočaka i obišli šehidska mezarja u centru i Sniježnici, gdje je položeno cvijeće i odata počast šehidima.

aktuelno.ba

 

 

 

Komentari

Komentara