Obećana privredna, ekonomska i kulturna podrška Republike Turske za BiH

Spread the love
Rental Travel

Privredna, ekonomska i kulturna podrška Republike Turske Bosni i Hercegovini, s posebnim akcentom na Tuzlanski kanton, kao i buduće aktivnosti i konkretni koraci dalje saradnje bile su glavne teme današnjeg sastanka delegacije Tuzlanskog kantona koju su predvodili premijer Bego Gutić i predsjednik Skupštine TK Senad Alić i delegacije Ambasade Republike Turske predvođene NJ.E. ambasadorom Džihadom Erginajem (Cihad Erginay).

Reha Centar

Premijer Gutić se prijateljima iz Turske u svoje, i u ime građana Tuzlanskog kantona, zahvalio na svemu što je Turska do sada uradila, te podršci i pomoći koju pruža svim Bosancima i Hercegovcima

„Ova posjeta je dobar znak podrške ovoj Vladi Tuzlanskog kantona i konkretan signal dobre buduće saradnje“ istakao je Premijer te upoznao Ambasadora i goste sa procesom formiranja Vlade TK. „Prioritet Vlade, koja je došla u vrlo složeno vrijeme jeste da stabiliziramo Kanton i tokom ove prve godine zaustavimo neke negativne trendove. Najviše je poteškoća u privrednom sektoru, ali smo spremni da se uhvatimo u koštac i da ih rješavamo“ složili su se premijer Gutić i predsjednik Alić.

Također, Ambasador je upoznat sa nizom komparativnih prednosti našeg kantona u odnosu na druge regije. Energetski, rudarski, potencijali drvne i metalske industrije, samo su neke teme kojih se danas dotaklo. Svjesni da rješavanja problema nema bez privlačenja stranih investicija i osiguranja stabilnosti kapitala Premijer je gostima prezentirao Vodič za investitore koji zainteresiranim privrednicima, potencijalnim investitorima nudi sve potrebne informacije. „Od Vas očekujem da kao Ambasador, nama prjateljske Turske, kroz animiranje turskih privrednika pomognete ovom kantonu“, rekao je Gutić.

Turski ambasador

„Turska u Tuzlanskom kantonu, u pogledu privrede, vidi partnera. Soda Sisecam je šesti po veličini izvoznik iz BiH“ rekao je ambasador Erginaj i dodao da „Soda planira širenje i povećanje kapaciteta, što će sigurno donijeti i nova radna mjesta. U tom projektu treba da učestvuje još jedan drugi turski poslovni partner, a rezultat je povećanje proizvodnje ove fabrike za 100%“. Tim povodom Vlada će u najskorije vrijeme upriličiti sastanak svih relevantnih subjekata za rješavanje otvorenih pitanja i stvaranja preduslova za dalji razvoj ovog industrijskog giganta.

„Obrazovanje je temelj društva.  Onoliko koliko smo obrazovani, toliko možemo postići“ istakla je ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta Mirsada Begović, zahvaljujući se na svemu što Turska daje i pomaže obrazovni sektor. „Ta pomoć posebno ima težinu kada se zbog poteškoća u privredi osjeti znatan pad potencijala za ulaganje u obrazovanje, koje uistinu ne proizvodi vidljiv i opipljiv proizvod, ali proizvodi znanje koje je osnova za razvoj privrede“ istakla je Ministrica.

„Ovo je bio jedan veoma koristan sastanak sa velikim brojem tema. Razgovrali smo o mogućnostima i načinima unaprjeđenja investicija i ulaganja u ovaj kanton, a ističući primjer fabrike Sode Sisecam, kojom se veoma ponosimo. Premijeru Gutiću ponudili smo kontinuiranu i konkretnu pomoć u daljem radu” rekao je nakon sastanka ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Džihad Erginaj.

Tursku delegaciju činili su još Muvakkar Boran, Prvi savjetnik ambasade, Hasan Atli, Savjetnik za vjerska pitanja, Sedat Yildiz, Savjetnik za ekonomska pitanja, Mehmet Akif Yaman, Direktor Kulturnog centra Yunus Emre i Murat Bilgič, Drugi sekretar i Eldar Agić, Direktor filijale Ziraat Banke.

AKTUELNO.BA

 

Komentari

Komentara