NUB „Derviš Sušić“ Tuzla: Učešće na 10. Međunarodnoj konferenciji BAM 2018

Spread the love
Menprom

Asocijacija informacijskih stručnjaka – bibliotekara, arhivista i muzeologa – BAM, u saradnji sa Bošnjačkim institutom – Fondacijom Adila Zulfikarpašića i drugim kulturnim, naučnim i akademskim ustanovama, organizovala je  10. međunarodnu konferenciju BAM 2018. na temu Javno zagovaranje u svrhu boljeg pozicioniranja biblioteka, arhiva i muzeja u zajednici. Konferencija je održana 26. oktobra 2018. u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine i 27. oktobra 2018. u Kristalnoj sali Općine Bugojno.   Ispred  Narodne i univerzitetske biblioteke “Derviš Sušić”  Tuzla na konferenciji je učestvovala  mr.sc. Enisa Žunić, bibliotečki savjetnik  koja je održala  izlaganje na temu: ” Kultura kao roba, živi muzeji, arhivi i biblioteke”. Na konferenciji je učestvovalo preko 100 bibliotekara iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, Crne Gore i Hrvatske.

Reha Centar

Tema konferencija prati smijernice UN Agende 2030. za održivi razvoj koja  obuhvata različita socijalna i ekonomska pitanja: siromaštvo, zdravlje, obrazovanje, klimatske promjene, ravnopravnost spolova, prirodne resurse, urbanizaciju, energiju, okoliš i socijalnu pravdu.

Međunarodna  federacija  bibliotekarskih udruženja i institucija  ( IFLA ) je razvila  Međunarodni program zagovaranja ( International Advocacy Programme – IAP ) kojim se zagovara aktivnija uloga informacijskih i baštinskih institucija u razvoju lokalnih  zajednica i  unapređivanju socijalnog  i ekonomskog razvoja društva u razvoju lokalnih zajednica i  izvorima informacija za poboljšanje života i standarda, razvijanje rodne ravnopravnosti, obezbjeđivanje  inkluzivnosti i kvalitetnog obrazovanja i smanjivanje nejednakosti. Zagovaranjem  informacijske i baštinske institucije unapređuju svoje mogućnosti i kvalitete, jačaju svoje kapacitete, te ostvaruju jači uticaj na  vladajuće strukture i donošenje odluka u okviru zajednice.

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara