Noć ideja ispunila očekivanja učesnika

U Tuzli je sinoć, u velikom amfiteatru Ekonomskog fakulteta u Tuzli uspješno održana finalna Noć ideja. Riječ je o prvom debatnom takmičenju u Bosni i Hercegovini, ali i regionu koji se održava u noćnim terminima i koji učesnicima pored novih ideja, nudi i jedinstvenu atmosferu i doživljaj. Ovogodišnji pobjednik Noći ideja je tim sa Ekonomskog fakulteta u Tuzli, u sastavu Haris Hadžialić, Ammar Mešić i Miroslav Vovna. Navedeni će u aprilu imati priliku ići na centralnu European Students For Liberty (ESFL) konferenciju koja se održava u Berlinu.
Tokom dvije noći, koliko je trajalo Noć ideja takmičenje, učestvovalo je 15 takmičarskih timova i preko 300 gledaoca koji su pratili takmičanje i vjerno navijali za svoj tim. Obrađene su ukupno četiri teme i to nezaposlenost mladih u Bosni i Hercegovini, problem korupcije i mita, zatim (ne)uspjeh privatizacija i na kraju šira tema vezana za ekonomsku krizu u državi.
Debatni timovi su na navedene teme ponudili niz zanimljivih odgovora koji su se ticali liberalizacije tržišta, propitivanja uloge i učešća države u ekonomiji, zatim rješavanja nekih krucijalnih pravnih i ustavnih pitanja, pa sve do parcijalih legalizacija u svrhu rješavanja egzistencijalih problema.
noć ideja
Pobjednički tim je ponudio opširan plan u duhu Rikardovog modela komparativne prednosti, uz jasnu identifikaciju i rješavanje nekih osnovnih ekonomskih pitanja u Tuzlanskom kantonu, ali i šire.
Na kraju takmičenja, organizatori su poručili da će se Noć ideja svake godine tradicionalno održavati na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Tuzli i to vjerovatno u decembru mjesecu. Također, planirano je da se takmičenje prenese i u druge gradove BIH, prvenstveno Zenicu i Sarajevo.
Rental Travel

 

Reha Centar

aktuelno.ba

Komentari

Komentara