Njemačka zatvara granicu s Austrijom i Češkom zbog novih sojeva koronavirusa

Rental Travel

Njemačka planira ovaj vikend uvesti granične provjere i ograničenja za putovanja iz Austrije i Češke zbog zabrinutosti od širenja novih, zaraznijih sojeva koronavirusa.

Reha Centar

Njemačke pokrajine Bavarska i Saska zatražile su od savezne vlade uspostavu granične kontrole s dvije susjedne države, rekao je u četvrtak bavarski premijer Markus Soeder.

Ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer je rekao da će kontrole stupiti na snagu u subotu navečer te da su kancelarka Angela Merkel i vicekancelar Olaf Scholz dali svoje odobrenje.

– Smatramo da je neophodno da se obje zemlje proglase mutacijskim područjima – rekao je Soeder novinarima u Minhenu.

Seehoferovo ministarstvo odlučilo je uvesti granične provjere s Austrijom i Češkom od 14. februara kako bi spriječilo ulazak virusa u Njemačku, prenosi Bloomberg.

Njemačka je u velikoj pripravnosti zbog brzog širenja sojeva jer pokušava postepeno ponovno otvoriti najveću evropsku ekonomiju. Merkel je upozorila ranije u četvrtak da će agresivne mutacije prije ili kasnije dobiti prednost u zemlji, prijeteći uništavanjem napretka postignutog u suzbijanju pandemije.

Potez bi slijedio austrijske korake za suzbijanje pandemije u Tirolu. Ljudi će biti podvrgnuti obaveznom testiranju ako žele napustiti alpsku provinciju, koja se nalazi između Njemačke na sjeveru i Italije na jugu. Tirolski okrug Schwaz postao je evropski epicentar južnoafričke varijante koronavirusa, a za koju neka istraživanja sugerišu da je vakcina AstraZeneca manje efikasna.

Fena

Komentari

Komentara