Nijemci više ne odvode samo radnike, već i učenike

Spread the love
Rental Travel

Poznato je da veliki broj medicinskih radnika iz BiH odlazi na rad u Njemačku, bilo privatno bilo preko ovlaštenih agencija.

Reha Centar

Osim toga, njemačke kompanije sve češće same dolaze u BiH radi „vrbovanja“ radnika za rad u ovoj struci. Njemačkoj, naime, nedostaje veliki broj radnika u zdravstvenom sektoru i njihove kompanije na sve način nastoje privući radnu snagu.

No, osim što nude posao radnicima, te kompanije sada su spremne primiti i osobe iz BiH bez ikakvog stručnog obrazovanja i kvalifikacija, a jedini uslovi su da su punoljetne, da imaju bilo koju srednju školu i osnovni nivo znanja njemačkog jezika, piše BiznisInfo.

Osobe će naknadno dobiti medicinsko obrazovanje.

Ovo pokazuje oglas koji je objavila njemačka kompanija kompanija za pružanje medicinskih usluga ProCurand, koja u saradnji sa kompanijom Quind organizuje kasting za prijem radnika 16., 17. i 18. juna 2019. godine u Tuzli.

ProCurand postoji od 1999. godine na području 5 različitih pokrajina u Njemačkoj, posjeduje 27 ustanova u kojima radi preko 1.600 radnika i brine o preko 2.300 pacijenata. Svoje usluge pruža u domovima za starije i ambulantnom njegom u kući.

Trenutno svoja vrata otvara za radne pozicije u gradovima Berlin i Potsdam.

Iz ove kompanje navode da su u potrazi za medicinskim tehničarimapomoćnim njegovateljima i učenicima za 3-godišnje obrazovanje.

Kada je riječ o „učenicima za 3-godišnje obrazovanje”, uslovi su sljedeći:

  • 18 godina starost
  • završena bilo koja srednja škola
  • nivo poznavanja jezika minimum B2

U samom oglasu se ne navode detalji o tome gdje će ovi učenici dobiti obrazovanje niti o kakvom je konkretno obrazovanju riječ.

No, ovim se otvara perspekiva svima u BiH da napuste državu čak i bez stručnog obrazovanja, s obzirom da se osnovno znanje njemačkog jezika može steći relativno brzo i lako.

Podsjetimo da u Njemačkoj uskoro stupa na snagu novi zakon koji će olakšati strancima izvan EU da dolaze u tu državu i traže posao. Njemačkoj, prema posljenjim informacijama, nedostaje čak 1,4 milion radnika.

Biznisinfo

Komentari

Komentara