Neslaganje u Predsjedništvu BiH isplivalo na press konferenciji u Beogradu

Nakon sastanka tri člana bh. Predsjedništva u Beogradu sa predsjedikom Srbije Aleksandrom Vučićem tokom obraćanja javnosti nije mogla biti sakrivena netrpeljivost i dijametralno suprotna gledanja na ključne probleme unutar bh. delegacije.

Kada je predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio kako će BiH svoju vanjsku politiku prilagođavati stavovima vlasti u Beogradu, član Predsjedništva Bakir Izetbegović oštro je odgovorio da se vanjska politika Bosne i Hercegovine gradi u Sarajevu.

“O međunarodnoj politici će odlučivati ova tri čovjeka (Čović, Izetbegović i Ivanić). Uzet ćemo u obzir stavove susjeda, i stavove Evropske unije. Zamolio sam gospodina Čovića da ovo svoje viđenje iznese kao vlastiti stav, a ne kao stav Predsjedništva. Vanjska politika vodi se u BiH, uz uzimanje u obzir stava susjeda”, rekao je Izetbegović.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, potvrđujući da se tokom sastanka razgovaralo i o ekonomskim temama, rekao je da je BiH najznačajniji vanjskopolitički partner Srbije.

“Naši ekonomski rezultati u saradnji BiH i Srbije su iznad nivoa naših političkih odnosa koje ne bih ocijenio kao loše. U prvih deset mjeseci ove godine, trgovinska razmjena iznosila je milijardu i 424 miliona, za 200 miliona eura svake godine raste i zbog toga je BiH najznačajniji partner Srbije”, rekao je Vučić.

 

On je dodao da su ključne teme sastanka bile unapređenje prijateljskih odnosa i kako da se izbjegne sve što bi moglo biti problematično.

Naveo je da se razgovaralo o tri važna pitanja, a na prvom mjestu o izgradnji autoputa Beograd – Sarajevo.

Kako je kazao, još nisu donijeli konačnu odluku o trasi, a Srbija će, u slučaju neslaganja, platiti i izgraditi dio tog puta do Bijeljine.

Drugo pitanje je bilo utvrđivanje granica.

“Dali smo našim prijateljima prijedloge. Model je takav, činilo mi se da smo dobili načelnu saglasnost i u Sarajevu kada smo bili, željeli bismo da imamo Hidroelektranu Zvornik i Bajina Bašta u cjelini na teritoriji Srbije”, rekao je Vučić i dodao da je postignut kompromis prihvatljiv za obje strane.

Što se tiče općina Priboj i Rudo, išlo bi se, kaže Vučić, na razmjenu teritorija.

“Razgovarali smo o dva dijela na teritoriji općina Priboj i Rudo, gdje bismo išli u razmjeni teritorija metar za metar”, kazao je predsjednik Srbije.

Vučić: Platićemo korištenje hidropotencijala, ali ….

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić kazao je da će Bosni i Hercegovini odnosno općinama Srebrenica, Rogatica, Bratunac, Višegrad i Zvornik Srbija platiti dug nastao u vezi s korištenjem hidropotencijala za potrebe rada hidrocentrala “Bajina Bašta” i “Zvornik”, ali ne zato što BiH ima bilo kakvo pravo ili osnovu da to traži.

“Ako imate pravo tražite to na nekom sudu i vidjet ćete da nemate nikakvo pravo. To su samo prazne priče za novine zato što je Srbija laka meta, a volio bih da se razmišlja o gradnji prijateljskih odnosa”, istakao je Vučić odgovarajući na novinarsko pitanje o isplati duga Srbije BiH na osnovu neisplaćenih naknada za korištenje ovih hidropotencijala.

BHRT

Komentari

Komentara