Napravljeni značajni iskoraci na europskom putu BiH

Rental Travel

Šefovi diplomacija Republike Slovačke i BiH Miroslav Lajčak i Igor Crnadak ocijenili su danas u Sarajevu da su napravljeni značajni iskoraci na europskom putu BiH, a ključno je da se u narednom razdoblju vide rezultati koji su, prije svega, potrebni građanima BiH.

Reha Centar
 Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Slovačke i bivši visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak kazao je novinarima da mu je stalo da BiH bude uspješna, funkcionalna i stabilna zemlja.

Posljednju godinu ocijenio je pozitivnom jer su u ovoj godini napravljeni konkretni rezultati za aspiracije države na njenom putu ka EU. Podsjetio je da je usvojena Reformska agenda i akcijski planovi, dodajući da se očekuje da to bude priznato u ovogodišnjem izvješću Europske komisije za BiH o napretku.

Naglasio je da su sve zemlje regije napravile napredak, iako su imale izazove, uspjele su ih prevazići uime europske budućnosti, a što je Lajčak poželio i za BiH te je dodao da se 20. obljetnica potpisivanja Dayjtonskog mirovnog sporazuma treba iskoristiti za hrabre odluke za bolju budućnost.

Crnadak je zahvalio na svakoj vrsti pomoći koju je Slovačka pružala BiH posebno nakon prošlogodišnjih poplava, kao i na dobroj suradnji kada je u pitanju Višegradska grupa (V4) koja je izuzetan primjer regionalne suradnje.

– Ozbiljni smo da u najkraćem roku podnesemo vjerodostojnu i kvalitetnu aplikaciju za članstvu u Europskoj uniji. Spremni smo napraviti napredak u smislu provođenja Reformske agende, zatim na adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) te na polju mehanizma koordinacije, istaknuo je Crnadak.

Napomenuo je da su pred BiH važni dani, između ostaloga bit će organizirana prva sjednica Vijeća za implementaciju SSP-a u Bruxellesu.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara

Posted In: