Nakon ovog više nikada nećete jesti čips

Spread the love
Menprom

Mnogima jedna od omiljenih grickalica je čips, relativno pristupačne cijene, ukusan i lako dostupan. Međutim, jeste li se ikada zapitali što čips radi tijelu i zdravlju? Nakon ovoga čips ćete izbjegavati u širokom luku.

Reha Centar

Suprotno uvriježenu mišljenju, nije svaki čips napravljen od krumpira. Tako su, na primjer, neke vrste čipseva zapravo mješavine pšenice, riže, kukuruza i krumpirovih pahuljica. Kako objašnjava doktor Joseph Mercola, smjesa od navedenih sastojaka se zgnječi i nakon toga reže u oblikovane listiće nalik pravom čipsu, peče u dubokom ulji, suši i na kraju se poprska različitim okusima u prahu.

Doktor Mercola upozorava kako naoko bezazleni postupak (pečenje čipsa na visokim temperaturama) zapravo stvara štetan kancerogeni nusprodukt koji se zove akrilamid. To je štetan i potencijalno neurotoksičan spoj koji nastaje kada se hrana bogata ugljikohidratima, poput čipsa i prženih krumpirića peče na visokim temperaturama (iznad 100 stupnjeva). Kada se završi s pečenjem, površina hrane dobiva žutu ili smeđu boju, a upravo je to znak da su se stvorili akrilamidi, piše drmercola.com.

Jednog kilograma tijekom četiri godine.

Kako napominju znanstvenici, veza između čipsa i debljanja jača je nego veza između debljanja i bilo kojeg drugog prehrambenog proizvoda, uključujući i mesne prerađevine i zaslađene napitke. Osim toga, višak kilograma i pretilost povezuju se s povećanim rizikom od dijabetesa, srčanih bolesti i nekih oblika karcinoma, piše healthyeating.sfgate.com.

Loša prehrana

Ako čips čini redovit dio vaše prehrane, vjerojatno ne konzumirate onoliko hranjivih tvari koliko biste trebali. Čips ima niske udjele vitamina i minerala, a vrlo često se radije posegne upravo za čipsom nego li za namirnicama koje imaju više hranjivih tvari. Konzumacija zdravih grickalica može pomoći da u prehranu uvrstite potrebne hranjive tvari. Stoga, kada god možete, radije ne posežite za čipsom između obroka, već birajte zdravije opcije.

Visok krvni pritisak

Sadržaj natrija u čipsu može negativno utjecati na zdravlje kardiovaskularnog sustava. Visok unos natrija može izazvati povećanje krvnog tlaka, što može dovesti do moždanog udara, zatajenja srca, koronarnih srčanih bolesti i bolesti bubrega. Tridesetak grama čipsa prosječno sadržava između 120 i 180 miligrama natrija, a tortilja čips u toj količini može imati od 105 do 160 miligrama natrija. Vrećica čipsa ima više od 30 grama, tako da mnogi kada jedu čips konzumiraju više natrija nego što su svjesni. Prema istraživanju iz 2010., dnevni unos soli trebao bi se ograničiti na 2.300 miligrama dnevno, a osobe starije od 50 godina te oni koji imaju problema s krvnim tlakom, bolestima bubrega ili dijabetesom dnevni unos soli trebali bi ograničiti na 1.500 miligrama.

Visok kolesterol

Česta konzumacija čipsa može pridonijeti visokim razinama kolesterola zbog količine i vrste masti koje se nalaze u čipsu. Čips se najčešće prži u dubokom ulju, a taj proces stvara najopasniji tip masti, transmasti. Osim toga, ulja koja se koriste za prženje čipsa su zasićene masti što također pridonosi visokim razinama kolesterola. Studija objavljena u časopisu Circulation otkrila je kako su visoke razine transmasti u krvotoku povezane s visokim razinama LDL kolesterola i povećanim rizikom od koronarnih bolesti srca.

Zdravije varijante

Pečeni čips i pečeni tortilja čips imaju manje kalorija i masnoća nego prženi čips, iako i pečeni čips može sadržavati visoke razine natrija. Nezasoljeni pereci od cjelovitih žitarica i kokice imaju nizak udio masnoća, a ako se odlučite za te zdravije varijante grickalica, u organizam ćete također unijeti i dodatnu količinu vlakana, što ih svakako čini boljim izborom. Ostale zdravije varijante uključuju čips od povrća i jabuke koji sadrže manje natrija.

 

(tportal/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh/Aktuelno)

Komentari

Komentara