Na današnji dan srušeno je remek-djelo neimara Hajrudina,Stari most u Mostaru

Spread the love
Rental Travel

Na današnji dan prije 24 godine Hrvatsko vijeće obrane (HVO) granatiranjem je srušilo Stari most u Mostaru. Paralelno s rušenjem mosta, danima je uništavana i kompletna jezgra Starog grada, uključujući niz značajnih objekata poput džamija, medresa, hamama…

Reha Centar

Rušenje Starog mosta počelo je dvadeset dana ranije, a intenzivirano je 8. novembra 1993. Gađan je s obližnjih visova Planinice i Stotine granatama velike razorne moći.

Granate su padale i na kule Taru i Halebinku koje su bile statički uteg mostu. Cijela jedna ulica s dućanima zvana Kujundžiluk potpuno je nestala. Granate su dva dana zaredom intenzivno rušile dio po dio mosta, da bi u 10.16 sati 9. novembra, nažalost, pokleknulo ovo remek-djelo mimara Hajrudina.

image

Mostarski kamerman Eldin Palata snimio je tog jutra pad mosta u Neretvu.

Stari most je bio simbol mostarskog građanskog identiteta i najvrednijeg kulturno-historijskog naslijeđa u Bosni i Hercegovini. Obnova, koju su finansirali Turska, Hrvatska, Italija, Holandija, Svjetska banka, Evropska banka za obnovu i Grad Mostar, započela je 2003, a prvi kamen u novi luk mosta ugradio je tadašnji zamjenik premijera Republike Turske Bulent Arinč.

Obnova je završena u julu 2004, a ceremonija svečanog otvorenja upriličena je 23. jula 2004.

Radove na obnovi uspješno je izvela turska firma ER-BU.

Stari most danas predstavlja simbol mira i pomirenja u svijetu. Godišnje ga posjeti nekoliko miliona turista iz svih dijelova svijeta.

Adnan Demić/aktuelno.ba

Komentari

Komentara

Posted In: