Mladi junaci i junakinje kreću u potragu za blagom

Menprom

Ovogodišnja šesta po redu kampanja „Budi junak/junakinja svoje zajednice“  bit će nastavljena 4. novembra „Potragom za blagom“ u kojoj će se omladinske grupe iz Tuzle, Srebrenika, Lukavca, Kalesije i Živinica nadmetati za podršku društveno odgovornih kompanija koje su podržale kampanju i obezbijedile sredstva za projekte i ideje ovih mladih ljudi.

Reha Centar

”Potraga za blagom” predstavlja centralni događaj kampanje ”Budi junak/junakinja svoje zajednice”. Mladi će  predstaviti svoje projekte donatorima kampanje a s ciljem namicanja dodatnih sredstava za njihove ideje. Iznos novca za kojim junaci i junakinje tragaju ovisi o tome kakve su ideje, kako će ih predstaviti te da li će uspjeti privući pažnju donatora.

U proteklih mjesec dana, na adresu Fondacije tuzlanske zajednice pristiglo je ukupno 19 projektnih prijedloga, a prema odluci Odbora Omladinskih banaka, ukupno njih 14 zadovoljilo je kriterije Javnog poziva i krenulo u ”Potragu za blagom”. Fondacija tuzlanske zajednice je zajedno sa društveno odgovornim kompanijama, individualnim donatorima i lokalnim vlastima obezbijedila  45.580 KM od čega je Fondacija izdvojila 20.000 KM, a donatori 25.580 KM. Koliko će svaka ideja osvojiti novca ostaje neizvjesno do okončanja „Potrage za blagom“.

Ukupna potraživanja za 14 podržanih projekata su 52.596,45 KM što znači da svi projekti ne mogu biti podržani sa 100% iznosom, a to je upravo ono što potragu čini zanimljivijom jer će se aplikanti natjecati u procesu namicanja sredstava.  Fondacija tuzlanske zajednice je rasporedila startnih 20.000,00KM, dok će preostalih 25.580 KM biti raspoređeni od strane društveno odgovornih kompanija.

Ovogodišnja ”Potraga za blagom” koja počinje 4. novembra trajat će dva dana, a završit će svečanom dodjelom dukata u srijedu 6.11. u Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli sa početkom od 19.00 sati.

Predstavljanje ideja kompanijama koje su ujedno i donatori kampanje jedinstvena je prilika za mlade da se upoznaju sa poslovnim sektorom i u praksi treniraju svoje vještine prezentiranja i poslovne komunikacije.

Kampanja ”Budi junak/junakinja svoje zajednice 2019” započela je simbolično 12. augusta, na Međunarodni dan mladih koji su mladi proslavili u Caffeu Sloboda u Tuzli.  Nakon toga članovi Omladinske banke i predstavnici udruženja mladih posjetili su urede načelnika u Kalesiji, Srebreniku i Lukavcu te urede gradonačelnika u Tuzli i Živinicam, kako bi razgovarali o položaju i potrebama mladih.

Kampanja se završava 5. decembra, na Međunarodni dan volontera, konferencijom „Ja sam junak/junakinja svoje zajednice“, kada će biti promovisane pozitivne priče svih junaka i junakinja koji su dio ove velike priče.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara