Mijanmar: Stotine hiljada muslimana raseljeno, hiljade ubijeno

Spread the love
Menprom

Od napada na civile koje pod izgovorom borbe protiv naoružanih militanata u Arakanu u Mijanmaru već mjesec dana izvodi mijanmarska vojska, u Bangladeš je uspjelo pobjeći više od 430.000 muslimana.

Reha Centar

Ipak, pretpostavlja se da je u masakrima stradalo najmanje tri hiljade ljudi, a na desetine hiljada još uvijek pokušavaju pobjeći.

U arakanskom gradu Maungdaw, čije stanovništvo većinom čine muslimani, 25. augusta izvedeni su istovremeni napadi na granične i policijske stanice. U napadima je stradalo 96 ljudi. Mijanmarska vojska je pod izgovorom pomenutih napada počela uništavati naselja u kojima žive Rohingya muslimani te vršiti masakre nad civilima.

Glasnogovornica Europskog vijeća Rohingya Anita Schug 28. augusta izjavila je kako je vojska u Arakanu za tri dana usmrtila između dvije i tri hiljade ljudi, a da je više od 100.000 muslimana raseljeno.

Muslimani na putu prema Bangladešu prelaze preko planinskih područja, rijeke Naf ili preko mora.

Visoki komesar Ujedinjenih naroda za izbjeglice Filippo Grandi jučer je izjavio je kako je broj izbjeglica koje su uspjele pobjeći od sukoba u Mijanmaru u Bangladeš veći od 430.000.

Međunarodni fond UN-a za djecu (UNICEF) ranije je saopćio kako se među izbjeglicama koje su utočište pronašle u Bangladešu nalazi više od 250.000 djece, od toga 1.822 je bez roditelja.

Sela zapaljena

Vojska i budistički nacionalnisti često pale sela arakanskih muslimana. Videozapise na kojima se vide zapaljena sela često je moguće pogledati na društvenim mrežama.

Prema posljednim satelitskim snimcima Organizacije za zaštitu ljudskih prava (HRW), moguće je vidjeti kako je do danas u Arakanu u potpunosti uništeno 214 muslimanskih sela.

Ministrica vanjskih poslova Mijanmara Aung San Suu Kyi, koja je zbog nijemog posmatranja masakara nad muslimanima u Arakanu, naišla na osude međunarodne zajednice, 19. septembra je izjavila kako se od 5. septembra ne izvode operacije u Arakanu.

Mijanmarska vlada na granicu postavlja mine

Shahidul Haque, visoki zvaničnik u Ministarstvu vanjskih poslova Bangladeša, 6. septembra izjavio je kako su pripadnici snaga sigurnosti Mijanmara, na pogranično područje između dvije zemlje postavili mine da bi spriječili povratak izbjeglica iz Bangladeša.

Zdravstveni radnici su saopćili kako je u posljednje vrijeme veći broj civila ranjen nakon što su stali na minu te im je ukazana pomoć. Mnogi arakanski muslimani koji su stali na mine su poginuli.

U napadima stradalo na hiljade ljudi

Abul Hassan Mahmood Ali, ministar vanjskih poslova Bangladeša, 10. septembra je izjavio kako je u Arakanu, u Mijanmaru, ubijeno najmanje 3.000 arakanskih muslimana. Zbog toga što mijanmarska administracija ne dozvoljava ulazak niti izlazak u pomenuto područje, nemoguće je utvrditi tačan broj stradalih civila.

Iako su napadi u Arakanu izvođeni u posljednih mjesec dana izazvali burne reakcije međunarodne zajednice i bili nazivani etničkim čišćenjem kao i genocidom, još uvijek nisu uvedene sankcije Mijanmaru.

Anadolija

Komentari

Komentara