Međunarodni dan nestalih osoba obilježen i u Tuzli

Spread the love
Rental Travel

Porodice nestalih osoba s područja Tuzlanskog kantona  danas su obilježili Međunarodni dan nestalih osoba, uz nadu da će se brzo pokazati rezultati jučer održanog sastanka u  Mostaru i potpisane deklaracije koja bi trebalo da ubrza potragu za njima.

Reha Centar

Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) pozdravlja napore porodica nestalih u obilježavanju ovoga dana, u podizanju svijesti o pitanju nestalih osoba, traženju odgovornosti od svojih vlada, te spremnosti da zajedno odaju počast nestalim osobama bez obzira na nacionalnost, etničke ili vjerske pripadnosti.

Međunarodni dan nestalih

No predstavnici porodica nestalih osoba nisu zadovoljne radom nadležnih institucija, te su i danas naglasile sporost i inertnost nadležnih u pronalaženju nestalih.

I predstavnici Saveza logoraša imaju svoje viđenje čitave priče oko sporosti pronalska nestalih osoba, neki su i danas javno i otvoreno prozvali nadležne institucije te poručili kako BiH treba veću pomoć odgovornih za njen put ka evropskim integracijama.

Međunarodni dan nestalih

“Udruženja porodica nestalih osoba iz 20 općina/gradova širom BiH će na identičan način postaviti simboličnu instalaciju u sklopu uličnih skupova širom zemlje.

Međunarodni dan nestalih

Prolaznici će imati priliku napisati odgovarajuće poruke, te ih postaviti na siluetu od stiropora koja predstavlja nestalu osobu. Porodice će dijeliti letke pozivajući vlasti da ubrzaju proces pronalaženja nestalih osoba, kao i da se više angažiraju u obilježavanju Međunarodnog dana nestalih.

Međunarodni dan nestalih

AKTUELNO.BA

 

Komentari

Komentara