Maratonci stigli u Tuzlu i poklonili se žrtvama na Tuzlanskoj kapiji

Spread the love
Menprom

Jučer u 10 sati sa mosta na Orašju startao je 2. Memorijalni maraton „Kapija“, koji se trči od Orašja preko Srebrenika do Tuzle, a trče ga maratonci iz nekoliko hrvatskih udruženja i članovi AK „Sloboda-Tehnograd“. Prva etapa maratona bila je na granici  Hrvatske i BiH  na mostu u Orašju.

Reha Centar

Dan ranije, marotonce je dočekao načelnik Općine Orašje, gosp. Đuro Topić, da bi jutros sa  mosta na Orašju maratonci krenuli svoj put do Srebrenika.  U izuzetno teškim vremenskim uslovima gdje je dužinom trase padala kiša, maratonci su u popodnevnim satima stigli u Srebrenik gdje je učesnike ispred zgrade Općine Srebrenik dočekao pomoćnik načelnka, gospodin Esad Delić.

25 MAJ TUZLANSKA KAPIJA

25 MAJ TUZLANSKA KAPIJA

Jutros u krenuli iz Srebrenika u 9 sati.  Maratoncima iz Hrvatske će se pridružiti i  maratonci iz Atletskog rekreatvnog kluba „Rekreativci“ , a u Tuzli na Skveru dočekat će ih učenici osnovnih i srednjih škola iz Tuzle, koji će zajedno trčati do Kapije gdje će  položiti cvijeće i pokloniti se žrtvama  nastradalim na Kapiji 1995. godine.

25 MAJ TUZLANSKA KAPIJA

Cilj maratonske trke je skretanje pozornosti javnosti na stravičan događaj koji se desio u Evropi u 20. stoljeću,  te podići svijest o važnosti sjećanja i suočavanja sa prošlošću kao izraza temeljne humanosti prema svima koji  još uvijek pate i dvadeset i jednu godinu nakon što se desio stravičan masakr nad nedužnom tuzlanskom omladinom. Poseban cilj trke je da kroz ovakve sportske aktivnosti  doprinesemo podizanju svijesti mladih o važnosti tolerancije, poštovanja prema drugima i različitostima.

25 MAJ TUZLANSKA KAPIJA

25 MAJ TUZLANSKA KAPIJA

Ovaj maraton trče  Robert, Ivica, Duško, Željko, Ivan, Elvir, Aleksandar, Amel, Adisa, Mirza, Bakir, Mirzet, Edis, Dževad i drugi koji  pokazuju da je sport najbolji promotor tolerancije i suživota.

Tehnički organizatori Memorijalnog maratona „Kapija“ su Vijeće bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba i AK „Sloboda-Tehnograd“, uz veliku podršku MUP-a TK i policije Distrikta Brčko.

Tekst: RTV Slon – aktuelno.ba

Komentari

Komentara