Maloljetni borci Tuzle riješili problem prekvalifikacije pet svojih saboraca‚donatori skupštinski zastupnici Smajo Mandžić i Lejla Vuković

Spread the love
Rental Travel

Udruženje maloljetnih boraca Armije RBiH Grada Tuzle, proteklih je mjeseci na raznim adresama tražilo načine kako riješiti troškove prekvalifikiacije i doškolovavanja svojih saboraca. Zakoni o osnovnim ali i dopunskim pravima boraca ne tretiraju ovu oblast, pa su kako navode u Udruženju, bili prinuđeni tražiti pomoć van institucija.

Reha Centar

„Poznavajući Mandžu kao istinskog borca u ratu ali i u miru za prava boračke populacije predočio sam mu naš problem a on i skupštinska zastupnica  Lejla Vuković su me saslušali, a nakon kratkog razgovora Smajo Mandžić mi je rekao da će on platiti oko 10 000 maraka troškova prekvalifikacije i doškolovavanja za pet maloljetnih dobrovoljaca iz svog džepa. Iskreno, u prvi mah sam bio zatečen ali nakon toga uslijedilo je niz sastanaka da se to i realizuje i evo danas prisustvujemo toj realizaciji“- priča nam Kadir Hajdarević, predsjednik Udruženja maloljetnih boraca ARBiH Grada Tuzle.

Zbog nedostatka finansijiskih sredstava, kao jednog od ključnih problema kojeg navode, neki od njih nisu uspjeli završiti ni osnovno obrazovanje. Školske klupe u to vrijeme su sa šesnaest i sedamnaest godina zamijenili puškom u ruci braneći domovinu.

„U rat sam otišao sa 16 godina, četiri puta sam ranjavan, invalid sam, a nakon rata trajala je borba da se nešto zaradi i preživi. Od tog malo da platim školu nisam imao para ali evo nikada nije kasno. Hvala ovom plemenitom čovjeku koji nam je pomogao da završimo školu i da kao i svi drugi potražimo posao. Vrijedni smo mi ljudi, umijemo raditi ali nemamo papir a on je potreban da bi se dobio neki posao“- kazaoa nam je Meho Nakičević jedan od pet korisnika ove pomoći.

„Naša želja je da se ovaj problem zakonski riješi, dobili smo puno poziva naših saboraca koji trebaju prekvalifikaciju kao i mi ali smo svjesni da Smajo Mandža ne može platiti sve škole svih boraca.

„Lejla Vuković i on  su nam obećali da će u narednom periodu tražiti model kako da se svi demobilisani borci koji trebaju prekvalifikaciju i doškolovavanje sistemski riješe a to bi bila naša najveća pobjeda“-kazao je Samir Osmanović, sekretar Udruženja.

„U prošlom mandatu sve svoje paušale i naknade sam usmjerio na stipendije djece kojima je to potrebno. Prošle su te četiri godine, djeca iškolovana a ja tražeći novu djecu za novi četverogodišnji mandat naišao na Kadira Hajdarevića, predsjednika Udruženja, koji mi je ispričao probleme koje imaju.

Njegova, i nafaka ovih pet maloljetnih boraca, tako sam mu i rekao i evo danas realizujemo dogovoreno. Sretan sam kad mogu pomoći, znam kako je biti i žedan i galadan jer sam preživio pakao Srebrenice. Znam jako dobro kako je i boriti se za posao i egzistenciju. Ovi ljudi zaslužuju da im se pomogne a ja sam samo tu da uradim što mogu“- kazao je ovom prilikom skupštinski zastupnik Smajo Mandžić, ratni komandant Srebrenice jedini živi nosilac Zlatnog ljiljana sa zlatnim vijencem.

On je još dodao kako će zajedno sa skupštinskom zastupnicom Lejlom Vuković pokrenuti inicijativu da se svim demobilisanim borcima Armije RBiH omogući zakonsko rješenje i pravo na doškolovavanje i prekvalifikaciju kako ne bi dolazili u situaciju da imamo demobilisane borce koji žele, ali zbog nedostatka novca, ne mogu da završe školu, da se prekvalifikuju i doškoluju i budu korisni sebi, svojim porodicama i društvu u cjelini.

Ovom sastanku prisustvovao je i direktor  PU “Centar za obrazovanje i obuku odraslih tehničke struke” Živinice Samir Numanović koji je uručio fakture troškova školovanja u ruke Smaje Mandžića i Lejle Vuković.

„Neka ova zahvalnica bude tek simboličan čin koliko smo vam zahvalni za ovu gestu“- kazao je prilikom dodjele Kadir Hajdarević, predsjednik Udruženja.

Press služba Udruženja Maloljetnih boraca ARBiH Grada Tuzle

      

 

Komentari

Komentara