Ljeto bi, prema prognozama klimatologa, moglo biti toplo i s nešto manjom količinom padavina

Rental Travel

Srednja temperatura zraka za ljeto 2015. godine, prema statističkim pokazateljima, trebala bi biti iznad višegodišnjeg prosjeka na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, rekao je zaRadiosarajevo.ba klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Dženan Zulum.

Reha Centar

“Srednje temperature u Sarajevu iznose 18,1 stepen, u Mostaru 23,5, Bihaću 19,2 , a u Tuzli 18,6 stepeni celzijusa. Najmanja odstupanja srednjih dekadnih temperatura od prosječnih vrijednosti očekuju se u drugoj i trećoj dekadi jula. Najveća pozitivna odstupanja predviđaju se u prvoj polovini jula i drugoj polovini augusta”, kazao je Zulum.

Prema njegovim riječima, niže temperature tokom ljeta su moguće, ali u kraćim vremenskim razdobljima. Očekivane količine padavina bit će ispod višegodišnjih suma za ljeto.

“Krajem jula i početkom augusta očekuje se nešto više padavina od prosjeka za taj period. Duži sušni periodi mogući su krajem jula i početkom augusta u južnim i centralnim dijelovima Hercegovine”.

Ljeto bi, prema prognozama klimatologa, moglo biti toplo i s nešto manjom količinom padavina iako će biti vremenskih razdoblja s pljuskovima praćenim grmljavinom.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara

Posted In: