Konferencija “Milenij opstojnosti Bosanskog jezika” u Banja Luci

Spread the love
Rental Travel

Kabinet potpredsjednika bh. entiteta RS mr. Ramiza Salkića, organizira u petak 24. juna 2016. godine konferenciju o bosanskom jeziku pod nazivom „Milenij opstojnosti bosanskoga jezika“. Konferencija je odgovor Bošnjaka koji žive u ovome entitetu na višemjesečna negiranja bosanskog jezika i sistemski planirane i provedene zabrane jezika u školama, a kroz cjelodnevni rad će ukazati na hiljadugodišnji kontinuitet bosanskoga jezika na ovim prostorima.

Reha Centar

Mr. Ramiz Salkić, potpredsjednik bh, entiteta RS u najavi konferencije dao je izjavu za medije:

-Nikada u povijesti ovih prostora ni jedan narod nije bio suočen sa ovakvom jezičkom diskriminacijom kao što su Bošnjaci u RS. Ratom je prostor ovoga entiteta opustošen, ubijene su desetine hiljada ljudi, počinjen je Genocid, srušene sve džamije, Bošnjaci protjerani, silovani i zatvarani u logore… Dejton je potpisan da bi omogućio mir i ravnopravnost na cijeloj teritoriji BiH.

Nažalost, vlasti RS još uvijek skrivaju masovne grobnice, dvadeset godina provode opstrukcije u provođenju Aneksa Sedam, zabranjuju i negiraju bosanski jezik, provode segregaciju i diskriminaciju.

Djelovanjem vlasti RS Dejtonski mirovni sporazum značajno je ugrožen što život ne-Srba u ovom entitetu čini izuzetno teškim. Organizacija konferencije o bosanskom jeziku naš je odgovor na permanentna negiranja jezika kao temelja bosanskog i bošnjačkog identiteta.

Pozvali smo stručnjake za jezik, pozvali nastavnike iz škola, roditelje djece kojima se jezik zabranjuje, ali i naše prijatelje iz svijeta, da prije svega ukažemo na ozbiljnost diskriminacije koju provode vlasti RS, ali i da zajednički krenemo u traženje izlaza iz ove veoma ozbiljne situacije. Želimo prije svega čuti i uvažiti mišljenje struke, kazao je potpredsjednik Salkić.

Za učešće u konferenciji prijavljeno je trideset jezičkih stručnjaka iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Njemačke.

Kabinet Potpredsjednika RS

 

 

Komentari

Komentara

Posted In: