Koliko košta život u Njemačkoj

Njemačka je jedna od omiljenih destinacija iseljenika iz BiH i susjednih zemalja. Ipak u toj državi život i nije tako jeftin. Samo za stan mjesečno treba izdvojiti trećinu plate, pa se postavlja pitaje i koliki su ostali troškovi.

Nakon nedavnog pisanja o tome koliko novca zaista bude na računu kada se u Njemačkoj zaradi 2.950 eura, dakle nakon što se odbiju sva državna davanja i doprinosi, postavlja se pitanje: kolika mi je neto plata dovoljna za život i koliko je skup život u Njemačkoj?

U poređenju s drugim europskim državama Njemačka slovi kao relativno jeftina za život. Prema statističkim podacima za normalan život je u Njemačkoj 2019. godine bilo potrebno mjesečno 750 eura, piše “Deutsche Welle”.

Cijene hrane, smještaja i odjeće su za 4,3 posto veće od evropskog prosjeka, što je znatno manje u odnosu na Dansku, najskuplju evropsku zemlju. Cijena života u Danskoj je 37,9 posto veća od evropskog prosjeka.

Najveći trošak u Njemačkoj je stanovanje. Mjesečne stanarine se znatno razlikuju od mjesta stanovanja. Važnu ulogu igra da li želite da živite u nekoj od metropola ili u selu udaljenom od grada i po nekoliko desetina kilometara.

Visoke stanarine

Ako se odlučite za glavni grad Njemačke, Berlin stan veličine 30 kvadrata se, prema navodima internet portala “wohnungsboerse.net”, u prosjeku plaća 16,22 eura po kvadratnom metru – to je za oko pet eura više od njemačkog prosjeka. Za jedan manji stan u Berlinu se mjesečno u prosjeku izdvaja oko 795 eura.

Ukoliko se odlučite za Minhen, onda morate dublje gurnuti ruku u džep. Glavni grad Bavarske ima najskuplje stanarine. U Minhenu se za stan do 40 kvadrata u prosjeku plaća više od 26 eura po kvadratu.

No, osim stanarine treba platiti i struju i druge režije. Kada smo kod struje, ona se mjesečno u prosjeku plaća 29,42 centi za kilovat sat, dok se za druge troškove – odvoz smeća, čišćenje stubišta, održavanje dvorišta i slično – u prosjeku mjesečno izdvaja oko 215 eura.

Kuhinja ili restoran?

Sve u svemu, za stanovanje se prosječno izdvaja oko trećina mjesečne plate. Ako ste u stanu namjestili kuhinju, to vam je dobar potez. Naime, kuhanje se daleko više isplati nego odlazak u restorane.

U Njemačkoj se ručak za dvije osobe u prosječnom restoranu plaća oko 40 eura, dok se u manjim restoranima može ručati i za osam eura. Ako uz ručak želite da popijete pivo, onda računajte da se za pola litre plaća oko 3,50 eura. Ukoliko niste za pivo i radije bi posle ručka popili kapučino, onda treba da računate da on u Njemačkoj u prosjeku košta 2,70 eura.

Ako ste danas ipak raspoloženi za kuhanje sigurno ste planirali odlazak u neku od prodavnica kako biste kupili potrebne namirnice. Tamo vas očekuju različite cijene koje mogu znatno varirati, zavisno o odabiru trgovine. Pola kilograma bijelog hljeba u prosjeku se plaća 1,24 eura, litar mlijeka 0,70, a kilogram krompira 1,06 eura.

Tramvaj ili automobil

Nakon što ste obavili kupovinu put do kuće će s punim kesama u rukama možda biti dug i težak. I odlučit ćete se za javni prevoz. Cene vozne karte se znatno razlikuju od grada do grada, no u prosjeku karta košta dva eura. Ako se češće vozite javnim prevozom, onda je daleko isplativija kupovina mjesečne karte koja u Njemačkoj u prosjeku košta oko 70 eura.

Posjedovanje vlastitog automobila takođe ima svoju cijenu. Gorivo se u prosjeku plaća 1,25 eura. Tome treba dodati održavanje automobila, porez i osiguranje. Sve u svemu, za manje vozilo vam u Njemačkoj mjesečno treba oko 200 eura.

Odjeća, obuća i telefon

Što se tiče odjeće i obuće, tu je ponuda vrlo široka, a samim tim su i cijene dosta različite. Ima robe za svačiji džep. Prema statističkim podacima, prosječne pantalone koštaju između 50 i 100 eura. Slično je i s obućom. A na kraju sezone uvijek ima sniženja tako da cipele, koje su ranije koštale blizu 200 eura, možete kupiti 50 ili 60 posto jeftinije.

Ako vam se u glavi zavrtjelo od ovih brojki, možda je najbolje da sjednete u neki od restorana i kafića i popijete kafu. Ukoliko ste pušač, morat ćete sjediti van jer je u nekoliko njemačkih saveznih zemalja strogo zabranjeno pušenje u ugostiteljskim objektima. I pazite gdje bacate opuške. Ako ste u Kelnu, za opušak bačen na ulicu plaća se kazna od 50 eura.

Dok sjedite i pijete kafu, sjetite se neke od prijateljica, prijatelja ili rodbine. Nazovite ih. Pitajte kako su ili ih pozovite na kafu. Naravno, telefoniranje takođe košta. Ponuda operatera je velika, a konkurencija se nadmeće ko će manje naplatiti, a više ponuditi. Pored velikih telekomunikacijskih koncerna, pakete za mobilne telefone i Internet nude i supermarketi.

U paketima, zavisno od izbora, imate mnoštvo opcija: s novim mobilnim uređajem ili ne, s ograničenim ili neograničenim korišćenjem Interneta, s besplatnim telefoniranjem unutar Njemačke ili EU, prenosi Biznisinfo.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara